Az nem új információ, hogy a természetben töltött idő hasznos az egészségnek: a japánoknak már külön terápiás erdőjárásuk is van, amit erdőfürdőnek neveznek, és azért csinálják, hogy feltöltsék a betondzsungelben elfáradt lelküket. De mennyit kéne a szabadban lennünk ahhoz, hogy érezzük a pozitív változást? Egy friss kutatás szerint már a heti két óra is elég lehet - írja a Bien.hu.
Gondolj vissza arra, amikor legutóbb a természetben sétáltál, és arra is, hogyan érezted magad utána! A madárcsicsergés, a fák illata, a tiszta levegő semmihez sem fogható, feltölti az embert, és jobb kedvet varázsol. A városlakóknak kifejezetten nagy szükségük lehet az ilyen kiszakadásra, egy friss kutatás szerint pedig már heti két órányi természetjárással segíthetnek a lelkivilágukon.

A brit Exeteri Egyetem kutatói 19 ezer ember bevonásával készítettek tanulmányt az Egyesült Királyságban, és kikérdezték őket arról, mennyi időt töltöttek el a természetben az utóbbi egy hétben, és hogyan érezték magukat összességében, mennyire stresszesek, mentálisan mennyire egészségesek.

Kiderült, hogy már heti 2 óra természetjárás is sokat segít abban, hogy az emberek boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezzék magukat.

A kutatók megjegyezték, hogy a különbség annyi volt, mintha a résztvevők a két óra természetjárás helyett sportoltak volna - a természetközeliség tehát hasonló hatással van a mentális egészségre, mint a testmozgás.

Az nem számít, hogy valaki egyben tolja le a két órát, vagy többször tölt kevesebb időt a természetben: a kutatók szerint mindegyik egyformán fontos, és nincs különbség a mentális jólétben aszerint, hogy valaki hányszor megy ki a betondzsungel falai közül.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy ez azért még nem jelenti azt, hogy a mentális problémákra a természetjárás lenne a megoldás, csupán azt, hogy érdemes további kutatásokat végezni a témában, és megfigyelni, hogy pontosan milyen hatást vált ki a természetközeliség az emberekből.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy már néhány perc kiszakadás is rengeteg pozitív következményt hoz maga után.

Egy kutatás például bebizonyította, hogy az, aki mindössze öt percig mozgott aktívan természetközeli környezetben, sokkal jobban érezte magát a bőrében, magabiztosabb volt, és a hangulata is jobb lett.

A tanulság mindenképpen az, hogy igyekezzünk több időt eltölteni a természetben - még akkor is, ha nincs rá sok időnk, néhány perces séta a közeli parkban mindenkinek belefér az idejébe.