A valeriána, vagy más néven macskagyökér nem véletlenül van jelen évszázadok óta fontos elemként a népi gyógyászatban. Számos módon gyakorolhat jótékony hatást a szervezetünkre - írja a Házipatika.com.
Segít, hogy jobban aludjunk

Ha éjszaka nem pihenjük ki magunkat, akkor másnap fáradtak, ingerlékenyek leszünk, és nem tudunk fókuszálni. A valeriána nemcsak abban segíthet, hogy gyorsabban aludjunk el, hanem abban is, hogy alvásunk hosszabb ideig tartson és pihentetőbb legyen.

Segíthet enyhíteni a menstruációs görcsöket

Számos nő küzd fájdalmas görcsökkel a menzesze alatt. Egy tanulmány szerint a valeriána nemcsak a görcsök erősségét segít enyhíteni, hanem a gyakoriságukat is lecsökkenti. A szakemberek szerint ez görcsoldó hatásának köszönhető, mivel segít ellazítani az izmokat, így a méh izomzatát is.

Enyhítheti a menopauza tüneteit

A legtöbb, klimaxon keresztüleső nő a hőhullámok miatt szenvedi meg nagyon ezt az időszakot. Vannak, akiknél ezek akár már évekkel a menopauza előtt, a perimenopauza időszakában jelentkeznek, és tanulmányok szerint a valeriána az ő kellemetlenségeikre is megoldást jelenthet. Ráadásul sokkal természetesebb és kevésbé invazív módon, mint az ilyenkor bevetett hormonterápiák.

Csökkenti a feszültséget

A krónikus szorongással küzdők számára jó hír, hogy a valeriána az ő tüneteiket is segíthet enyhíteni. Nem véletlen, hogy a "természet váliumának" is szokták nevezni, mivel mellékhatások nélkül nyugtatja az idegeket. Emellett segít abban, hogy agyunk jobban reagáljon a stresszre, illetve segít egyensúlyban tartani a stressz hatására termelődő hormonok mennyiségét a szervezetben.

Fejleszti a memóriát és a kognitív képességeket

A valeriána az agyműködésre is pozitív hatással van, mivel csökkenti az oxidatív stressz agyra, illetve a hippokampuszra gyakorolt negatív hatásait.