Néha egyszerűen lehetetlen elkerülni az emésztőrendszeri irritációt. Azonban a megfelelő ételek fogyasztásával megkönnyíthetjük az emésztést, ezért érdemes megismerni az emésztőenzimekben gazdag élelmiszereket - írja a Házipatika.com. 
Emésztőenzimek segítik a testünket az emésztési folyamatok lebonyolításában. Az egészséges szervezet önállóan is megtermeli a megfelelő emésztőenzimeket a szükséges mennyiségben. A termelési folyamatban a máj, a hasnyálmirigy, a bélrendszer, az epe és a gyomor vesz részt, de a nyálban is megtalálhatók az emésztőenzimek.

Az emésztőenzimek hiánya kellemetlen panaszokat okozhat. Ha például egy beteg szervezete nem termel elegendő laktáz enzimet, akkor tejtermékek fogyasztása után puffadás, fokozott gázképződés és hasmenés jelentkezik. Azonban számos olyan élelmiszer létezik, amely gazdag a jótékony hatású emésztőenzimekben, így segíthet az emésztőrendszer optimális működésben.

Banán, mangó

A banánban kétféle enzim, amiláz és maltáz is található, amelyek a komplex szénhidrátok lebontásában nyújthatnak segítséget, pontosabban abban, hogy a szervezet könnyebben felszívódó cukrokká alakítsa őket. Emellett a banánban nagy mennyiségben található kálium is, illetve rosttartalmával is támogatja az emésztést. A gyümölcsök közül a mangóban is található még amiláz enzim..

Kefir és kimchi

Nagyon hasznos élelmiszer a kefir is. A készítése során tejhez adnak baktériumkultúrákat - ez az úgynevezett fermentálás -, és a folyamat során lipáz, laktáz és proteáz enzimek jönnek létre, a melyek a zsírok, a laktóz és a protein lebontásában is fontos szerepet játszhatnak. Hasonló hatása van a szintén fermentálással készülő kimchinek is.

Avokádó

Avokádót is érdemes rendszeresen fogyasztani, ha támogatni szeretnénk az emésztőrendszerünket. A benne található lipáz enzimek segítenek a zsír kisebb molekulákra bontatni, és ezáltal megakadályozzák, hogy zsírosabb ételek fogyasztása után hasi diszkomfortérzet és emésztési probléma lépjen fel. Emellett az avokádónak még gyulladáscsökkentő hatása is van.

Ananász és papaja

Az ananász bromelain nevű emésztőenzimeket tartalmaz, amelyek afehérjelebontásában segítik a szervezetet. Ezek az enzimek azonban érzékenyek a hőre, éppen ezért az ananászt mindig nyersen fogyasszuk, ha élvezni szeretnénk az emésztésre gyakorolt jótékony hatását. A papajában pedig egy papain nevű enzim van, amely szinték a fehérjék megemésztéséhez járul hozzá.

Gyömbér

A gyömbért sem véletlenül ajánlják emésztési problémák, émelygés és hányinger esetén: egy zingibain nevű enzim van benne, amely segít abban, hogy a szervezetben nagyobb mennyiségű emésztőenzim termelődjön. Emellett pedig a fehérjék lebontásában is szerepet játszik.