Étrendünk nagyban befolyásolja bőrünk állapotát, így sok esetben bizonyos élelmiszerek a felelősek a börproblémák kialakulásáért - írja a Házipatika.com.

Korai bőröregedés

Mi okozza? A cukor és más édesítőszerek

Miért? A cukor pusztítja a bőrünk fesszességéért és rugalmasságáért felelős kollagént és elasztint. Ráadásul pedig az édesítőszereknek is hasonló hatásuk van, a fruktúz pedig még Az édesítőszerek ugyanolyan hatást fejtenek ki, sőt a legjobban a fruktóz károsítja a kollagént.

Mi segíthet? A fehérjében gazdag ételek segíthetnek elasztint és kollagént termelni. Nem árt tudni, hogy kollagén nem termelődik C-vitamin nélkül, ezért igyekezzünk minél több természetes C-vitamint fogyasztani.

Aknék és kivörösödött bőr

Mit okozza? Tej és egyéb tejtermékek

Miért? A tehéntej olyan hormonokat tartalmaz, amik segítik a borjak növekedését, az emberi szervezetre viszont negatív hatással lehetnek, a többi között bőrgyulladást okozhatnak. Ez pedig nem csak a lakózérzékenyeket veszélyeztetni. A tudósok régóta foglalkoznak már a témával és úgy vélik, hogy a tehenek hormonjai megzavarják az emberi hormonrendszert.

Mi segíthet? Iktassunk ki étrendünkből a tejet és tejtermékeket, és fogyasszunk minél több, jódban gazdag élelmiszert. Ezek ugyanis segíthetnek csökkenteni a gyulladást.

Hajszálerek az arcon

Mit okozza? Fűszeres ételek

Miért? A fűszeres ételek javítják az anyagcserét, növelik a szervezet hőmérsékletét és a véráramlás sebességét. Ha pedig a vér gyorsabban áramlik át a kapillárisokon, azok könnyen láthatóvá válnak a bőrön.

Mi segíthet? Próbáljunk meg rendszert vinni az életünkbe: figyeljünk oda arra, hogy mindig kialudjuk magunkat, kerüljük a stresszes helyzeteket és étkezzünk egészségesen.

Duzzad táskák a szem alatt

Mi okozza? Nagy mennyiségű állati fehérje

Miért? Magas fehérjebevitel esetén csökken a szervezet hidratáltsági szintje, aminek oka az, hogy a szervezetnek sokkal több vízre van szüksége az állati fehérjákben található nagy mennyiségű nitrogén kimosásához. Ezen kívül a sok állatifehérjelassítja az anyagcserét, ami a bőr regenerálódását is nehezíti.

Mi segíthet? Fogyasszunk kevesebb állati fehérjét és építsük be az étrendünkbe a szóját, az uborkát, az avokádót, vagy éppen a brokkolit - ezek erősen lúgosító ételek.

Bőrszárazság

Mi okozza? Kávé és tea

Miért? A kávét és teát sokan folyadékpótlás gyanánt isszák, holott mindkét ital vízhajtó hatású. Ha valaki sokat fogyaszt belőlük megeshet, hogy az elegendő mennyiségű vízivásra már nem fordít kellő figyelmet, ez pedig dehidratáltsághoz vehethet.

Mi segíthet? Fontos, hogy minden nap megfelelő mennyiségű vizet igyunk. A szabály: egy csésze kávé után két pohár vizet, egy csésze tea után egy pohár vizet meg kell inni. Emellett érdemes vízben gazdag élelmiszereket is fogyasztani, mint például uborkát, sütőtököt, zöld salátát, vagy grapefruitot.