Tényleg veszélyes a kisgyerekre a mogyoró? Segíti a fogyást a lépésszámláló? Íme néhány tévhit, ami az egészségünket érinti - írja a Házipatika.com.
Az egészségügy mindenkit érint, talán ezért is ennek a tematikának a kapcsán forog a köztudatban a legtöbb tévhit. Ezek ráadásul a legveszélyesebbek is, hiszen egy kétes valóságtartalmú információ a beteg kezelését, vagy egészségi állapotát is befolyásolhatja. Egy friss kutatás korábbi publikációkat összevetve gyűjtötte össze a tíz legismertebb tévhitet, amelyet alább mi is felsorolunk.

Tévhit: veszélyes 3 év alatti gyereknek mogyorót adni

A gyerekorvosok hosszú ideig azt tanácsolták az anyáknak, hogy hároméves kor alatt ne adjanak mogyorót tartalmazó élelmiszert a gyereküknek, mert ezzel a mogyoróallergia veszélye is megnő. Bizonyították azonban, hogy még az egy év alatti gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják anélkül, hogy nőne az allergia kockázata.

Tévhit: a halolaj csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Sokáig valóban úgy vélték, hogy a halolaj a benne lévő omega-3 zsírsavaknak köszönhetően jótékony hatással van a szívre, és segíthet megelőzni bizonyos keringési betegségeket is. Gyulladáscsökkentő hatása miatt úgy gondolták, hogy az infarktus veszélyét is csökkentheti a rendszeres omega-3 bevitel. Egy közel 12500 fős kutatás azonban nem talált összefüggést a halolaj fogyasztása, illetve a szívbetegségek kialakulása között.

Tévhit: a játékbaba csökkentheti a tinédzserkori terhesség veszélyét

Egy kutatásban élethű babát adtak tinédzser lányok kezébe, amelyeket időnként "etetni" és ölelgetni kellett. Úgy vélték, hogy a tinik elrettennek a gyermekvállalással járó felelősségtől, ezért jobban vigyáznak arra, nehogy teherbe essenek. Az elméletnek azonban az ellenkezője valósult meg, vagyis éppen azoknál a lányoknál volt gyakoribb a korai terhesség, akik korábban játékbabát kaptak.

Tévhit: a ginkgo biloba javítja a memóriát

Az ősi kínai gyógyászatban jól ismert páfrányfenyőt (tudományos nevén ginkgo biloba) még mindig sokhelyütt úgy hirdetik, mint ami véd a demencia ellen, és javít a memórián. Egy 2008-as, nagyobb hangvételű kutatás szerint azonban a növénynek nincs ilyen hatása, bár a belőle készült táplálékkiegészítőknek még mindig nagy a forgalmuk.

Tévhit: a sürgősségi betegeknél csak az opioid fájdalomcsillapítók hatásosak

A kábító hatású, más néven opioid fájdalomcsillapítók valóban nagyon erős és hatásos szerek, a sürgősségi betegellátás során mégsem csak ezeket használják. Használatuk azonban nem veszélytelen, szerencsére vannak ártalmatlanabb alternatívái is (például az ibuprofén), amelyek ugyanúgy használhatóak az ellátásban.

Tévhit: a tesztoszteron javítja az idősek memóriáját

Több vizsgálatot is végeztek a tesztoszteronszint és a memória kapcsolatának témájában, és sokáig úgy tűnt, hogy a magasabb férfihormon-szinttel rendelkező középkorú, és idősebb férfiaknak valóban jobb a memóriája. Az aktuális álláspont szerint azonban ez nem igaz, és a tesztoszteron-kúra nincs jelentősebb hatással az idősek agyi folyamataira.

Tévhit: az asztmás rohamok elkerülhetőek, ha tiszta a lakás

Az asztmásoknak adott egyik leggyakoribb tanács az állandó portalanítás és atkátlanítás, sokan pedig úgy gondolják, hogy az asztmás rohamok azért erősödnek fel, mert nem kellően higiénikus környezetben él a beteg. A kutatások ugyanakkor azt bizonyították, hogy a panaszokat az állandó takarítás sem szünteti meg, a betegnek más kezelésre van szüksége.

Tévhit: a lépésszámláló segíti a fogyást

Logikusnak tűnhet, hogy a lépésszámlálók állandó motivációt adnak a mozgásra, így segíthetnek a fogyásban. Kiderült azonban, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz: egy kutatásban közel ötszáz diétázó fogyását kísérték figyelemmel, és kiderült, hogy a lépésszámlálót viselők kevesebbet tudtak leadni, mint azok, akik általános tanácsokat kaptak a rendszeres testmozgásra.

Tévhit: a porckopáson csak a mielőbbi műtét segíthet

A porckopás igen fájdalmas folyamat, és sokan az azonnali műtétet választanák, nehogy tovább romoljon a helyzet. Megfelelő fizioterápiával azonban sokszor ugyanolyan hatást lehet elérni, mint egy műtéttel.

Tévhit: ha elfolyt a magzatvíz, meg kell indítani a szülést

Gyakran előfordul, hogy a szülésre kiírt időpont előtt hetekkel megsérül a burok, a magzatvíz pedig szivárogni kezd. Az orvosok ilyenkor a fertőzésveszély miatt idő előtt megindíthatják a szülést, holott a magzatra nézve az lenne a biztonságosabb, ha a szülés folyamata magától indulna be.