Bár a legtöbben a felfázást téli betegségnek tartják, a kellemetlen panaszok nyáron is jelentkezhetnek, így akár a nyaralásunkat is tönkretehetik. Íme néhány tanács, amit érdemes megfogadni! - írja a Házipatika.com. 
A köznyelvben felfázásként is ismert hólyaghurutnak valójában nem sok köze van a hideghez, a legtöbb esetben valamilyen bakteriális fertőzés váltja ki. Az állandó vizelési inger és az ürítéskor jelentkező csípő, égő fájdalom mindkét nemnek ismerős lehet, bár a nőket nagyobb arányban érinti: statisztikák szerint 15 éves kor alatt a lányok 3-5 százaléka, 16-35 éves kor között 20 százalékuk, míg 36 éves kor fölött a nők 35-40 százaléka lehet érintett.

Bár az alacsony hőmérséklet valóban kedvez a fertőzés kialakulásának, a panaszok sokszor nyáron jelentkeznek, és akár egy jól megtervezett vakációnak is keresztbe tehetnek. Nyáron ugyanis jórészt vékonyabb öltözetben vagyunk, ami könnyebb utat biztosít a baktériumoknak is, de a fertőzésveszély is nő a frekventáltabb köztéri helyszíneken (például padokon, fürdőkben, tömegközlekedési eszközökön). Ha nem szeretnénk, hogy a nyaralás rémálommá váljon a betegség miatt, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni!

Fogyasszunk sok folyadékot

A nagy melegben amúgy is javasolt az átlagosnál is több vizet inni, viszont a folyadékfogyasztásnak a hidratáláson túl van egy másik fontos szerepe is. A gyakori vizeletürítéssel ugyanis kimossuk a baktériumokat a húgyhólyagból, még mielőtt azoknak sikerülne megtapadni és szaporodásnak indulni. Nyaraláskor ezért mindig tartsunk magunknál némi ivóvizet!

Ne tartogassuk a vizeletet

A nyilvános vécék hiánya sokszor arra késztetni a nyaralót, hogy tartogassa a vizeletét egészen addig, míg vissza nem ér a szállására, vagy nem talál egy kulturált illemhelyet. Ez azonban nem egészséges, a pangó vizeletben ugyanis gyorsan szaporodásnak indulhatnak a kórokozók, ami gyulladáshoz vezethet. Indulás előtt ezért mindig menjünk ki a mosdóba, és igyekezzünk legalább másfél-kétóránként felkeresni egy vécét!

Jól szellőző ruházatot válasszunk

Nagy melegben a szoros, vastag ruházat alatt bepállik a bőr, a meleg, nyirkos környezet pedig a baktériumok szaporodásának is kedvez. Válasszunk ezért jól szellőző ruházatot, amely nőknél a hüvelyflóra egészségét is segít megőrizni. Viseljünk például kényelmes, pamutból készült fehérneműt.

Helyes vécéhasználat

Nők esetben a helytelen mosdóhasználat komoly fertőzéseket eredményezhet, nekik ezért különösen fontos lehet megfogadni néhány tanácsot. Érdemes vécézés előtt és után is megmosni a kezünket, illetve a törlést is mindig elölről hátrafelé, a húgycsőtől a végbélnyílás felé haladva kell elvégezni.

Tartsunk magunknál saját intim-törlőt is, hiszen a közös mosdókban lévő vécépapír is növelheti a fertőzésveszélyt.

Tartsunk magunknál úti patikát

A patikák polcain több olyan készítmény közül is választhatunk, amelyek segíthetnek megelőzni a húgyúti fertőzéseket, illetve gyors segítséget nyújtanak hólyaghurut esetén, meggátolva a baktériumok további szaporodását. Még a rövidebb utazások alkalmával is érdemes tartani magunknál ezekből!

Vigyünk több fürdőruhát

Nem csak a ruháinkból, de a fürdőruhákból is érdemes többet bepakolni, hogy szükség esetén tudjuk cserélni. A vizes darabokat ne húzzuk vissza, míg meg nem száradnak, hiszen a nedves környezet a kórokozók szaporodását is elősegíti.

Tampon, betét rendszeres cseréje

A tamponokat és tisztasági betéteket a megszokottnál is gyakrabban javasolt cserélni, hogy a hüvely megőrizhesse egészséges pH-értékét.

Szex után mosdóhasználat

Általánosan igaz, hogy a gyakori partnercsere és az óvszer nélküli szex a nemi betegségek veszélyén túl a hüvely egészségét sem szolgálja. Nyaralás alatt, a fokozott fertőzésveszély miatt talán még fontosabb a mértékletesség. Az együttlét után pedig a nőnek érdemes pisilni mennie, hogy az aktus során hólyagba feljutó bacilusok ne szaporodhassanak.