A fényvédelem nagyon fontos, különösen a nyári szezonban. Mégis gyakran megesik, hogy egyesek sosem, vagy csak nagyon ritkán használják a leégés elleni krémeket, mert nem minden információval vannak tisztában. Épp ezért most elhoztunk néhány mítoszt, amit még mindig sokan elhisznek, pedig nem is igazak! - írja a Bien.hu. 
1. A bőröm nem sérülhet, ha nem süt a nap

Az egyik legnagyobb tévhit a leégéssel kapcsolatban, ha azt gondolod, hogy csakis akkor éghet le a bőröd, ha hét ágra süt a nap, és nagyon meleg van. Az UV-sugárzásnak ugyanis akkor is van ereje, ha épp fátyolfelhős az égbolt, fúj a szél, vagy napernyő alatt pihensz a parton. Utóbbi esetében például a homok vagy a víz is visszaverheti rád a sugarakat, a felhőkön át pedig az UV-sugarak képesek áttörni. Ezért fontos, hogy mindig bekend magad fényvédőkrémmel; még akkor is, ha csak rövid ideig tartózkodsz közvetlenül a napon.

2. Ha naptejet használok, nem fogok barnulni

Sokan gondolják azt, hogy ha bekenik magukat fényvédőkrémmel, az egész napos strandolásnak nyoma sem marad. Attól tartanak, hogy a bőrük nem barnul le, ezért inkább kockáztatnak, és bevállalják a leégés esélyét, csak hogy barnábbak legyenek. Ez persze nem igaz. A naptej feladata az, hogy megakadályozza a leégést, de a bőröd attól még barnulni fog; ellenben ha nem kened be magad, akkor bepirulsz, és fájdalmassá válik a felület. Legközelebb próbáld ki azt, hogy bekened magad naptejjel, és ezt a strandolás során többször is megismétled. Mire hazamész, a tükörben látni fogod, hogy igenis barnultál!

3. Ha magasabb a faktorszám, tovább lehetek kint

A faktorszámokkal kapcsolatban elég sok tévhit él az emberek körében. Minél magasabb a faktorszám, annál jobban és annál hosszabb ideig védett a bőröd a leégés ellen. Azonban napi szinten változik az UV-sugárzás erőssége, ezért az, hogy reggel bekened magad egy 50 faktorossal, nem jelenti azt, hogy 50-szer annyi ideig lehetsz kint gond nélkül a szabadban, mintha nem használtál volna semmit, és tovább tart az ereje, mint például egy 20 faktorosnak. A magasabb faktor valóban erősebb biztonságot nyújt, de ettől még másfél óránként fontos újrakenned magad vele! A naptejeknek is van lejárati dátumok, ezért ahelyett, hogy az évekkel ezelőtt vásárolt terméket használnád idén, inkább szerezz be újat!

4. Ha nem vagyok leégésre hajlamos, nem is kell bekennem magam

Vannak szerencsésebb emberek, akik barnább bőrüknél fogva napozás közben nem égnek le, csak szép fokozatosan lebarnulnak. Ők gyakran gondolják azt, tévesen, hogy emiatt nincs szükségük naptejre, mivel a bőrrák és a veszélyes következmények csak azokra érvényesek, akik leégnek. Ha a bőröd sötétebb színűre vált, az azt jelenti, hogy próbálja megvédeni magát az UV-sugaraktól, amelyek a sejtekben okoznak sérüléseket. Attól, hogy te gyorsabban, égés nélkül barnulsz, ugyanannyira ki vagy téve a kockázatoknak, mint mások. Használj napfényvédőkrémet, hogy megelőzd a problémákat!

5. SPF-sminket használok, nekem nem kell fényvédőkrém

Ma már kaphatók olyan sminkek, amelyek SPF-védelemmel rendelkeznek, azaz próbálnak védeni a nap és az UV-sugárzás káros hatásaitól. Tényleg szuper dolog, ha ilyet használsz a nappali sminked elkészítésénél, de önmagában ez 30 faktor alatt még nem elég ahhoz, hogy maximálisan megóvd magad a sugárzástól. Ilyen esetekben mindenképpen kend be az arcodat is fényvédőkrémmel! Ez pedig különösen fontos akkor, ha egész nap a szabadban tartózkodsz, mert hosszú távon a reggel felkent smink nem véd meg a káros sugaraktól.