Ha valakit gyorsan ki akarnak rántani az alkoholos bódultság állapotából, általában egy jó erős feketével kínálják. De vajon tényleg olyan hatásos? - írja a Házipatika.com.
Mind a való életben, mind pedig számtalan filmben, sorozatban láthattuk már, ahogy az ittas emberekbe kávét diktálnak, hogy minél hamarabb kijózanodjanak. Vitathatatlan tehát, hogy nagyon népszerű módszerről van szó, ám valóban effektív fegyver egy jó erős fekete? 

Éberebbek leszünk, nem józanabbak

A kávéban lévő koffein teljesítményfokozó, stimulálja a testet, méghozzá azért, mert befolyásolja az adenozinszintünket. Az adenozin nyugtató hatású, nagy mennyiségben álmosságot jelez - amikor a koffein az adenozint blokkolja, kevésbé érezzük fáradtnak magunkat. Az alkohol is hasonló utat "jár be" a szervezetben: először nagyon élénkek leszünk tőle, egy idő után azonban, ahogy egyre jobban kifejti a hatását, úgy érezhetjük, menten elalszunk. Ha ezt a folyamatot kávéval próbáljuk orvosolni, nem józanabbak, maximum éberebbek leszünk tőle, a koffein és az alkohol találkozása ugyanis olyan, mint egy "tökéletes vihar", írja a cikk.

Egy kutatás eredménye, amelyben 130 ember vett részt, szintén alátámasztja a fenti állítást, miszerint a kávénak nincs kijózanító hatása. Az ittas alanyoknak egy autós szimulátorban kellett teljesíteniük, ahol rendkívül rossz eredményeket értek el, a reakcióidejük ugyanis jelentősen leromlott. Az sem segített a helyzeten, amikor koffeinnel dúsított sört kaptak.

Jót is tehet a testnek

Bár a kávéról szinte minden héten jelenik meg egy, az előzőnek ellentmondó eredményre jutó kutatás, abban azért a legtöbb szakember egyetért, hogy mértéktartó fogyasztása nem árt a szervezetnek, sőt: akár bámulatos hatással is lehet rá.