A mézet szó szerint emberemlékezet óta használjuk és fogyasztjuk. Ma is az egyik legfontosabb édesítőszer, kozmetikai termékek, gyertyák és illatok összetevője, vagy csak természetes és finom táplálék. A méz azonban gyógyítani is képes - írja a Házipatika.com. 
Magyarország méznagyhatalom, a termelés a KSH szerint 2017-ben 32 ezer tonna volt (a duplája a 2010-es teljesítménynek), amivel élen vagyunk az uniós országok között. A méheink több mint nyolcszáz növényfajt látogatnak, hogy nektárt és virágport gyűjtsenek. Vannak kedvelt növényeik, amelyek lehetővé teszik az úgynevezett fajtamézek előállítását. Ezek közül többnek is komoly gyógyító hatása van. Például az akácméz a gyomorsav-túltermelés miatti emésztési zavarok ellen ajánlott, a hársméz hatása jól ismert megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén. A kevésbé ismert pohánkaméz (hajdinaméz) jó hatással van a szívre, Franciaországban például még a gyógyszertárakban is árusítják!

A laboratóriumi vizsgálatok szerint egy evőkanál méz 64 kalóriát, 0,06 gramm fehérjét, 17,25 gramm cukrot, 17,3 gramm szénhidrátot, 1 milligramm kalciumot és 0,09 mg vasat tartalmaz - írja a University Health News. Ugyanakkor nincsen benne szinte semmiféle fehérje, vitamint. De a gyógyító hatása elvitathatatlan a következők miatt:

A méz tele van antioxidánsokkal

A mézben található antioxidánsok között megtalálhatók a fenolok és a flavonoidok, amelyek csökkenthetik az oxidatív stresszt és a szervezetben előforduló gyulladásokat, miközben védenek a stroke, a szívbetegségek és bizonyos daganattípusok ellen. A hajdina méz például az antioxidánsok szintjét növeli meg jelentős mértékben az emberi testben. Ahhoz, hogy elegendő antioxidánst vigyünk be, naponta legalább egy teáskanál mézet kell fogyasztani. Azonban ne felejtsük el, hogy a mézzel hozzáadott cukorként is számolnunk kell.

A méz egészséges a szív számára

A méz tehát gazdag antioxidánsokban, ami megvédhet bennünket a szívbetegségektől, de javíthatja a koleszterinszintet is. Egy közelmúltban készült tanulmány szerint a cukorral való összevetésben a méz 5,8 százalékkal csökkentheti az LDL ("rossz koleszterin") szintjét, miközben 3,3 százalékkal megnöveli a HDL ("jó koelszterin") koncentrációját.

A méz segít az égési sérülések, sebek és bőrbetegségek gyógyításában

A méznek antibakteriális és antiszeptikus tulajdonságai is vannak, amelyek felgyorsítják a sebek és azégési sérülésekgyógyulást. Ehhez hidratált környezet teremtenek és megnövelik a tápanyagellátást az érintett helyen. A méz hatékonyan elpusztítja az olyan súlyos bőrfertőzésre képes patogéneket, mint az E. coli és a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA). A manuka növény méze pedig fokozott antimikrobiális és sebgyógyító hatású, így a sebészek is előszeretettel használják. A méz emellett használható akne, korpásodás és viszkető bőr kezelésére is. Ehhez a gyógymézet vagy nyers mézet vastagon fel kell vinni az érintett területre, és szükség esetén megfelelő kötszerrel le kell fedni. Súlyosabb sebek esetében feltétlenül ki kell kérni orvos tanácsát a méz használatáról. De kaphatók egyszerűbben alkalmazható méztartalmú természetes kenőcsök, krémek, samponok és pakolások is.

A méz megfékezheti köhögést

Nem véletlen, hogy a méz olyan gyakran szerepel a köhögés elleni cseppek, szirupok és cukorkák fő összetevői között. Gyulladásgátló tulajdonságai miatt a méz orvosi szempontból bizonyítottan csökkenti a köhögés gyakoriságát és javítja az alvás minőségét a közönséges megfázásban szenvedő gyermekeknél. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a méz ugyanolyan (ha nem jobb) hatású lehet, mint egyéb köhögés elleni gyógyszerek. A köhögés ellen pár óránként egy teáskanál méz jó hatással lehet. Meleg itallal - lehetőleg friss gyömbéres teával - is fogyasztható, ami fékezi a köhögést és segít a torokfájás enyhítésében.

A méz növelheti az atlétikus teljesítményt

A Memphisi Egyetemen végzett kutatások azt mutatták, hogy a méz a sportolóknál a súlyzós edzések után még két órával is segített fenntartani a vércukorszintet. A méz szintén jelentősen növelte a kerékpárosok teljesítményét és sebességét a glükóz és a placebo alkalmazásához képest. Richard Kreider, a tanulmányt vezető orvos kifejtette: "Azt akartuk látni, hogy a méz mennyire lehet jó szénhidrátforrás a sportolók számára a szénhidrátok más formáihoz képest. Azt találtuk, hogy több szempontból is jó volt, vagy jobb is a többinél." Ennek alapján érdemes kipróbálni egy kevés méz belekeverését a házi elektrolitos sportitalba, amelyben víz, valamilyen citruslé, és só segíti a kemény edzést.

A méz enyhítheti az emésztési problémákat

A mézben található antioxidánsok megakadályozhatják a szabad gyököket abban, hogy károsítsák az emésztőrendszer sejtjeit, s ez elejét veheti a savas refluxnak. A méz emellett csökkentheti a nyelőcső gyulladását és bevonatot képez a nyálkahártyán. Sok kultúrában esküsznek rá, hogy a mézzel a hasmenés is gyógyítható. Arra vannak is tudományos bizonyítékok, hogy gyermekek baktériumos hasmenését csökkenti a méz. Ugyanakkor sok benne a FODMAP, így az irritábilis bélszindrómában szenvedők tünetei rosszabbodhatnak a hatására. A savas reflux miatti gyomorégés megnyugtatása érdekében elég egy teáskanál mézet megenni vagy egy pohár meleg vízbe keverve elfogyasztani. A hasmenés enyhítésére egy csésze forró vízbe négy evőkanál a megfelelő adag. A mézet azonban 1 év alatti gyermekeknek nem szabad adni.

A diabéteszesek számára egészségesebb, mint a cukor

A méz javíthatja a szívbetegség kockázati tényezőit a cukorbetegeknél, és nem növeli a vércukor-szintet olyan gyorsan, mint a finomított cukor. Sajnos a szénhidrát tartalma miatt még mindig nem tekinthető a diabéteszesek barátjának, ezért óvatosan kell fogyasztani. Azaz, ha valaki cukorbetegségben szenved, de mézet szeretne enni, előtte feltétlenül konzultáljon a kezelőorvosával.