Ugyan már, fogat mosni mindenki tud – gondolhatnánk, de egyáltalán nem lenne igazunk. Az emberek nagy része ugyanis nem használja megfelelően a manuális fogkeféjét. Tény, hogy az elektromos változat megkönnyíti az ember dolgát, de a hagyományos fogkefével sokkal hatékonyabban tudjuk megtisztítani fogainkat. Adunk néhány tippet és trükköt a helyes használathoz! - írja a Bien.hu.
Az alapok

A legfontosabb az, hogy milyen fogkefét használsz – bármennyire furcsának tűnik is, a puha sörtéjű a legjobb választás, hiszen a kulcs a helyes technikában és a sörtékben rejlik.

Két perc, két alkalom

Az ideális az, ha napi kétszer mosol fogat (ez a reggeli és az esti fogmosásra állt be), és minden fogmosás legalább két percig tart. 30 másodpercet szánj a fogaid minden szakaszára, így a jobb felső, a jobb alsó, a bal felső és a bal alsó területekre is. Ami ennél is fontosabb, hogy fogaink tisztaságát tartsuk szem előtt, ne pedig az időt!

Figyelj, hogyan tartod a fogkefét!

A fogkefe helyes tartását nagyjából így kell elképzelni: az ínyre 45°-ban döntve, a sörték 50%-a a fogfelszínen és 50%-a az ínyen fekszik. Így lehet a leghatékonyabban és a legegyszerűbben megmosni a fogakat és a fogínyt megtisztítani. A helyes technika még a fogmosás időtartamánál is sokkal fontosabb, erre jobban érdemes figyelni.

Kezdd a külső-belső területekkel

A rágófelszíneket hagyjuk későbbre, érdemes először a fogak külső és belső fogfelszínével kezdeni a fogmosást. A fogsor mentén elölről hátrafelé haladva körkörös mozdulatokkal a felső fogsor külső felszínén mindkét oldalon. Ezt követően az alsó fogsor külső felszínén, majd a felső és alsó fogsor belső felszínének tisztításával folytasd. Ne hanyagold el a hátsókat sem, hiszen azok is közvetlenül ki vannak téve a fogszuvasodásnak és a fogkőképződésnek.

Jöhetnek a rágófelületek!

Itt is körkörös irányuló mozgással tisztítsd a fogakat, így tudod a legtöbb beszorult és lerakódott ételmaradékot kiszedni onnan. Ne felejtsd el, mindkét oldalra 30-30 másodpercet szánj legalább!

A nyelved is kér a buliból

A nyelven rengeteg lepedék és baktérium rakódhat le, amit, ha nem mosol meg, ott marad, és a frissen tisztított fogaidra kerül. Így ne hagyd ki a nyelv megtisztítását sem a fogkefével, még akkor is, ha nem túl kellemes a tevékenység - később sokat fog majd érni! Fogkefe helyett választhatsz speciális nyelvtisztítót is.