A reggeli kávézás nemcsak hatásos ébresztő, hanem egészséges szokás is lehet, ha okosan csináljunk. Az alábbi tippek sokat segíthetnek ebben - írja a Házipatika.com. 
Kerüljük a mesterséges édesítőket és a finomított cukrot

A kávé, ha "üresen" és persze mértékkel fogyasztjuk, kifejezetten egészséges ital. Ha viszont mesterséges édesítőszerekkel vagy még rosszabb esetben finomított cukorral ízesítjük, akkor sajnos már sokkal kevésbé az. Napi több cukros kávéval nagyon sok felesleges kalóriát vihetünk be.

A mennyiség helyett a minőségre törekedjünk

A kávé minősége nagyban függ attól, hogy a szemeket hogyan pörkölik és dolgozzák fel, illetve hogy milyen módszerrel termesztik. Legjobb, ha mindig organikus termesztésűt próbálunk venni, mert a nagyüzemi kávétermelés során gyakran olyan permetszerekkel kezelik a kávécserjéket, amelyekről még mindig nem tudjuk pontosan, hogy milyen hatással vannak az emberi szervezetre.

Adjunk hozzá egy kis fahéjat

A fahéjtól kávénk nemcsak finomabb, hanem egészségesebb is lesz. Kutatások szerint ez az illatos fűszer segít csökkenteni a vér glukóz szintjét és koleszterinszintjét, emellett sok benne az antioxidáns is.

Adjunk hozzá egy kis kakaót

A fahéjhoz hasonlóan a kakaónak is magas az antioxidánstartalma, és fogyasztása csökkentheti a szívbetegség kialakulásának esélyét. Emellett védi az idegsejteket, és a kedélyállapotra is pozitív hatással van.

Figyeljünk a mennyiségre, és időzítsünk jól

Ha túlzásba visszük a kávéfogyasztást, akkor megzavarhatja az alvási ritmusunkat, ronthatja az alvás minőségét, sőt függőséghez, illetve koffein-intoleranciához is vezethet, így egyre többet és többet kell innunk belőle, ha szeretnénk érezni élénkítő hatását. Az is fontos, hogy lehetőleg délután 3 után már ne igyunk kávét - vagy válasszunk koffeinmenteset. Ellenkező esetben szintén alvásgondjaink lehetnek, amelyek hosszú távon számos egészségügyi problémát okozhatnak.