Az amerikai hadsereg elvégzett egy kutatást arról, hogy milyen időközönként kell kávét fogyasztani a legjobb élénkítő hatás eléréséért - írja a Házipatika.com.
A kávézás sokaknál egyfajta szeánsszá vált, amelyet mindig a nap bizonyos óráira időzítenek. Élénkítő hatása miatt a katonák is gyakran fogyasztják, nekik azonban még fontosabb lehet, hogy a megfelelő pillanatban a lehető legjobb formájukat hozzák. Az USA hadserege ezért kutatást végzett, hogy kiderítse: milyen dózisban, és milyen időközönként javasolt kávézni annak érdekében, hogy az ital a legjobban kifejthesse hatását.

Mikor a legjobb kávét inni?

A kutatás szerint a kávézás időpontja kulcsfontosságú, és ha betartjuk a szabályokat, akár a harmadával is csökkenthetjük a kávéadagokat anélkül, hogy az éberségünkből veszítenénk. A hadsereg készített ezért egy algoritmust, amely figyelembe veszi az alvás-ébrenlét ciklust, azt az időpontot, amikor a legaktívabbnak kellene lennünk, valamint a kávébevitel mértékét is, majd az adatokat elemezve tesz javaslatot a kávézás időpontjára. Arra keresi például a választ, hogy mikor kell kávéznia annak az embernek, aki a reggel 9-től délután 5-ig tartó munkaidőben a lehető legkevesebb koffeinbevitellel maradna éber.

Az algoritmus szerint annak a személynek, aki nagyjából hatórányi alvást követően reggel 7-kor kelt fel, és a legaktívabb időszakának a 10.30 és 18.30 közöttit jelölte meg, az algoritmus 200 milligramm koffeinbevitelt javasol reggel 10-kor, majd azt követően egy újabb adagot délben. Hogyha pedig megfelelő időpontban fogyasztjuk el, ugyanaz az adag kávé akár 40 százalékkal nagyobb éberséget biztosít, illetve a megegyező élénkítő hatáshoz 40 százalékkal kevesebb koffeint kell fogyasztanunk.

Persze az ideális időpont egyénenként változó lehet, és legpontosabban csak a kutatók algoritmusa tudja megjósolni a bevitelt. A kutatás egyik legnagyobb tanulsága mégis az, hogy nem csak a kávé mennyisége, de az elfogyasztás időpontja is befolyásolja annak hatását.