A zeller valószínűleg egyike azon ételeknek, amelynek már a nevével is ki lehet kergetni a világból – de legalábbis a konyhából – a gyerekeket. Talán mi is így voltunk ezzel fiatalabb korunkban, sőt, talán még most is kételkedünk benne, hogy ízlene nekünk, pedig számtalan felhasználási lehetősége mellett rengeteg jótékony hatása is van, így mindenképp érdemes beiktatnunk az étrendünkbe. Mutatjuk, hogyan! - írja a Bien.hu.
Csupa-csupa vitamin

Az utóbbi időben egyre gyakrabban bukkan fel az üzletek zöldséges pultjain az úgynevezett zellerszár, amit gyakran szárzellerként, halványító zellerként vagy angolzellerként is szoktak emlegetni. A legtöbbünknek talán a filmekből ismert Bloody Mary koktél jut eszünkbe róla, pedig nemcsak koktélokhoz lehet fogyasztani, sőt!

A zellerszár rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, tele van kalciummal, A-, B-, C- és K-vitaminnal, de van benne bőven magnézium, foszforsav, kálium és folsav is.

Rengeteg rostot tartalmaz, viszont roppant kevés kalóriát, így tökéletes kiegészítője bármely diétának is. Mivel nemcsak a rost, de a víztartalma is magas, így jó hatással van az emésztésre, jót tesz a gyomor- és bélpanaszokkal, székrekedéssel küzdőknek. Persze mint a legtöbb esetben, a túlzott fogyasztással a zellernél is vigyázni kell, hasmenés esetén kifejezetten kerülendő.

A zeller emellett gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatással is bír, így segít abban, hogy a szervezetünk megszabaduljon az káros anyagoktól, megtisztuljon. Segíthet csökkenteni az ízületi- és izomfájdalmat és a bél- és gyomorpanaszok okozta gyulladt bőrnek is jót tesz.

Mártogatósokhoz

Mivel a legtöbb tápanyag és vitamin akkor marad meg benne, ha nyersen fogyasztjuk, tökéletes alapanyag salátákba, de arra is megfelelő, hogy baráti összejöveteleken kínáljuk egy kis mártogatós mellé, hiszen ebből még a legnagyobb fogyókúrázok vagy az ételallergiások is bátran nasizhatnak.

Egy egyszerű tejfölös-zöldfűszeres mártogatóshoz is remek, de ha van otthon avokádód, csak darabold össze, tedd bele egy turmixgépbe, adj hozzá egy kis tejfölt, chilit, sót, citromot és köményt és máris kész az isteni mártogatós, amihez csak fel kell szeletelted a zellerszárat harapnivaló kis falatokra.

Natúr joghurtból és juhtúróból is készíthetsz keveréket, csak ízesítsd sóval, borssal és egy kis pirospaprikával majd töltsd meg vele a zellerszárakon található kis mélyedést. Szórj rá petrezselymet vagy egy kis bazsalikomot és máris kész a finomság, ami ráadásul mutatós is.

Smoothie-ba

A zöldséges vitaminitalokkal soha nem tévedhetünk, ezekbe szinte bármit bele lehet tenni, amit otthon találunk a hűtőben, a zellerszár pedig kifejezetten jó választás, ha szeretnénk még vitamindúsabbra és különlegesebb ízűre készíteni a smoothie-nkat.

Egy ilyen vitaminbombához vegyél elő két zellerszárat, hámozz meg egy kígyóuborkát és egy avokádót, adj hozzá egy marék friss petrezselymet, spenótlevelet és facsarj bele egy citromot. Ízlés szerint feldobhatod egy kis mentával is és turmixolás után már fogyaszthatod is. Garantáltan elűzi az éhséget és feltölt energiával.

Salátákba

A zellerszár salátában is kiváló, erős íze miatt azonban figyelj arra, hogy mivel mixeled. Újhagymával, citrommal, pirított dióval vagy mandulával, spenótlevéllel biztosan remekül összepasszol, öntetnek tegyél rá egy kevés olíva olajat illetve mustárt, fűszerezd ízlés szerint és bolondítsd meg egy pár kanál parmezánnal.

Ha kicsit tartalmasabbra vágysz, natúr csirkemellel is kiegészítheted. Isteni, frissítő és különleges saláta lesz a végeredmény, amely ráadásul garantáltan egészséges is.