Manapság nagyon divatos baseballsapkát és kötött sapkát hordani. Egyesek rendszeresen töltenek akár teljes napokat is fedett fejjel. Egy teória szerint azonban ez nem tesz jót a hajnak és a fejbőrnek - vajon mennyi igaz ebből? - írja a Házipatika.com. 
Vannak, akik azért kezdenek el sapkát viselni, mert sok hajuk kihullott. Emiatt azonban a külső szemlélők gyakran arra következtetnek, hogy pont a fejfedő viselése okozta a kopaszodást. Pedig emiatt nem kell aggódnunk - magyarázza Dr. Hayley Goldbach bőrgyógyász.

A kopaszodás valódi okai

A hajvesztésben a legfőbb szerepet a genetika játssza. A statisztikák szerint a férfiak csaknem kétharmada küzd kopaszodással már 60 éves kora előtt. A foltokban kopaszodás a férfiak és nők esetében is annak köszönhető, hogy genetikailag örökölten érzékenyek a DHT (dihidrotesztoszteron) nevű hormonra, amely a fejbőr mellett a test más részeire is hat. Azoknál, akik rendelkeznek ezzel az érzékenységgel, a hajhagymák meggyengülnek és összezsugorodnak a DHT hatására. A legnépszerűbb hajvesztést gátoló kezelések jó része úgy működik, hogy ennek a hormonnak a termelődését blokkolja.

Ám az is igaz, hogy ha valaki sokat hordja a haját szoros copfban vagy fonatokban, az nagy stresszt jelent a hajhagymáknak, így néhány év után hullani kezdhetnek a hajszálak. Ugyanakkor a legtöbb ember nem visel olyan szoros sapkát vagy kalapot, hogy ami hasonló mértékű stresszt róna a hajhagymákra. A szakemberek szerint azonban egy rosszul megválasztott, túl szoros fejfedő hosszútávú viselése már valóban okozhat károsodást, ami elősegítheti a hajvesztést.

A rossz választás következményei

A túl szoros fejfedő irritációt és gyulladást okozhat a hajhagymákban, de önmagában még nem fog hajhullást okozni. Ugyanakkor ez is azok közé a tényezők közé tartozhat, amelyek megnövelik a korai kopaszodás kockázatát. Az sem mindegy, hogy a kalap vagy sapka milyen anyagból készül. Ilyenkor ajánlott a természetes, nem allergizáló anyagok közül választani. Ha valaki már eleve kopaszodik, illetve genetikailag kopaszodásra hajlamos, annál a rosszul megválasztott - tehát túl szoros vagy nem megfelelő anyagú - fejfedő felgyorsíthatja a folyamatot.

A szakemberek szerint viszont a legtöbb ember esetében nem jellemző, hogy a sapka vagy kalap viselése komolyan megnövelné a kopaszodás kockázatát. Tehát általánosságban kijelenthető, hogy valakinek kizárólag amiatt, mert rendszeresen valamilyen fejfedőt visel, nem igazán kell tartania attól, hogy kopaszodni fog. Sőt, a sapkák és kalapok megvédik a fejbőrt az UV sugarak okozta károsodástól is, illetve évszaktól függően a hidegtől vagy a napszúrástól is. Ezért a fejfedő tulajdonképpen hasznos, ha megfelelően tisztát tartott, nem alllergén anyagú, és nem túl szoros darabokat viselünk.