Itthon egy évtized alatt másfélszeresére nőtt a melanomás betegek száma, és nem túl biztatóak az amerikai adatok sem. A betegség megelőzésére és szűrésére egyre jobban figyelni kell - írja a Házipatika.com. 
Az elmúlt évtizedben gyakoribbá vált minden bőrdaganat, legnagyobb mértékben pedig az egyik legsúlyosabb ráktípus, a melanoma előfordulása emelkedett. A csaknem másfélszeres növekedésről dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese számolt be, amikor a fényvédelemre és a rendszeres anyajegyvizsgálat fontosságára hívta fel a figyelmet. Az egyetem közleménye kitért arra, hogy az elmúlt években átlagosan több mint 2 ezer új melanomás beteget diagnosztizáltak Magyarországon. A többi bőrrák, így például a bazalioma és a laphámrák is gyakoribbá vált, ám a bőr daganatos elváltozásai közül a melanoma a legsúlyosabb, hozzá képest a másik két típus kevésbé veszélyes. Emiatt a legkomolyabb problémát a melanoma gyakoribbá válása okozhatja.

Amerika sem kivétel

Komoly a növekedés az Egyesült Államokban is, ahol 1982 és 2011 megduplázódott a melanoma előfordulása. Érdekes, de az Amerikai Rákkutatási Társaság (AAD) adataiból az is kiderül, hogy míg 50 éves kor alatt a melanoma gyakoribb a nőknél, addig 65 éves kor felett már kétszer annyi férfi az érintett. A 80 év fölötti férfiaknál a festékes bőrrák már háromszorosa annak, mint amit az ugyanebbe a korcsoportba tartozó nőknél mérnek. Furcsa, de a betegség gyakorisága főleg a 15 és 29 éves korcsoportnál növekszik jobban a nőknél. A kutatásokból az is kiderül, hogy ha egy kicsit tágabb női korosztályt - a 18 és 39 év közöttieket - nézünk, akkor azt látjuk, hogy a melanoma gyakorisága esetükben 800 százalékkal nőtt 1970 és 2009 között. A részletesebb statisztikákból az is kiderül, hogy a kaukázusi rasszba tartozó, 44 évnél fiatalabb nőknél évente átlagosan 6,1 százalékkal lett gyakoribb a melanoma. Ezeket a változásokat a kutatók főleg a szoláriumok terjedésével magyarázzák.

Menekülés az árnyékba

Az AAD becslésekbe is bocsátkozik: úgy gondolják, hogy élete során ötből egy amerikainál ki fog alakulni valamilyen bőrrák, és ebből sok lesz a melanoma. Jelenleg több mint egymillió állampolgáruk él ezzel a ráktípussal, az előrejelzés pedig azt jövendöli, hogy idén újabb 178 ezer embernél diagnosztizálnak majd melanomát, amiből 91 ezer invazív, kifejezetten áttétképző típus lesz. Az amerikai adatokból az is kiderül, hogy azoknál a betegeknél, akiknél a melanomát időben felismerik, és még a növekedés, illetve az áttétképzés előtt kezelni kezdik, 99 százalékos az 5 éves túlélés.

Ezzel szemben ott, ahol már beindult a terjedés, illetve képződött távoli áttét is, már csak 63, illetve 20 százalékos az 5 éves túlélés. Lesújtó adat az is, hogy az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint világszerte évente 65 ezer ember hal meg melanoma miatt. Mivel a korán felismert betegség eredményesebben kezelhető, a komoly adat mögött az is meghúzódik, hogy a melanomát sokszor eleve későn diagnosztizálják.