A növényi tejeknek egyre szélesebb skálája érhető el. A leggyakoribbak a mandulából, kókuszból, zabból, rizsből, szójából és kenderből készült változatok. De vajon melyik a legegészségesebb? - írja a Házipatika.com. 
Egyre többen váltanak a tehéntejről valamilyen növényi tejre, ami egyáltalán nem rossz ötlet. 1 liter tej előállításához ugyanis 1950 liter vizet használnak el, ráadásul a tehéntejet számos betegség, például a prosztatarák kialakulásával is kapcsolatba hozták már. Egyes üzemekben pedig igen szörnyű körülmények között tartják a tejet adó állatokat.

Egy csésze tehéntej körülbelül 150 kalóriát, 12 gramm szénhidrátot, 8 gramm zsírt és 8 gramm fehérjét tartalmaz. A szénhidrát ebben az esetben laktóz - vagyis tejcukor -, amelyet egyesek nehezen tudnak megemészteni. A fehérjék közül pedig kazein is van benne, amely sok csecsemő számára allergizáló. Bár a tej jó kalciumforrás, ám ha nem tudjuk megfelelően megemészteni a tehéntejet, akkor szervezetünk a kalciumot sem tudja felszívni belőle. Lássuk tehát a legjobb alternatívákat!

Mandulatej

Egy csésze mandulatejben (márkától függően) 30-60 kalória, 1 gramm szénhidrát (az édesített verziókban több), 3 gramm zsír és 1 gramm fehérje található. Vegán, így laktózmentes is, tehát tejérzékenyek is fogyaszthatják. Van benne kalcium, magnézium, A- és E-vitamin, és több egyéb tápanyag is. Mogyoróallergiásoknak azonban nem ajánlott a fogyasztása. Továbbá kerüljük az olyan fajtákat, amikben karragén nevű adalék van, mert gyulladáskeltő hatású.

Kókusztej

Egy csésze kókusztejben körülbelül 50 kalória, 2 gramm szénhidrát, 5 gramm zsír és 0 gramm fehérje található. Vegán és laktózmentes. Alapjában véve nem túl tápanyag dús, de sok gyártó dúsítja az általa forgalmazott verziót különféle tápanyagokkal és vitaminokkal, például D-vitaminnal. Egészséges zsiradékot tartalmaz. A kókusz csak nagyon ritka esetben vált ki allergiás reakciót, egyes gyártók azonban a kókusztejhez is kevernek karragént.

Kendertej

Egy csésze kendertejben körülbelül 100 kalória, 6 gramm széndhidrát (az édesítettekben több), 7 gramm zsír (ebből egy gramm telített) és 5 gramm fehérje található. Ez is vegán és laktózmentes. Jó vasforrás, és gyakran hozzáadott kalciumot is tartalmaz. Viszonylag keveseket allergizál.

Zabtej

Egy csésze zabtejben körülbelül 120 kalória, 16 gramm szénhidrát, 5 gramm zsír és 3 gramm fehérje van. Gyakran dúsítják A-, B2-, B12- és D-vitaminnal, illetve kalciummal és káliummal. A benne található béta-glukán jót tesz a szívnek. Szintén vegán és laktózmentes. Gluténmentes is, bár a gluténérzékenyeknek érdemes olyan fajtát választani, amely még nem glutént is feldolgozó üzemben készült.

Szójatej

Egy csésze szójatejben körülbelül 80-100 kalória, 4 gramm szénhidrát (az édesített verziókban több), 4 gramm zsír és 7 gramm fehérje található. Vegán és laktózmentes. Sok benne az A- és a B12-vitamin, a kalcium, a kálium és az izoflavon, illetve Q10 koenzimet is tartalmaz. A fehérjetartalma nagyjából megegyezik a tehéntejével. A szóját gyakran módosítják genetikailag, ezért mindig olyan italt válasszunk, ami GMO-mentes. Viszonylag sokan allergiásak rá, így nem mindenki fogyaszthatja.

Melyik a legegészségesebb?

Hogy kinek mi válik be a legjobban, az teljesen egyénfüggő. Az határozza meg, hogy ki mire allergiás vagy érzékeny, milyen betegségekre hajlamos, illetve milyen az emésztése. A vércukor-problémákkal küzdők kerüljék az édesített verziókat. A fenti tejitalok közül talán a kendertej az, amit a legtöbb ember biztonságosan fogyaszthat, de a döntésnél természetesen sokat számít az is, hogy kinek melyik ízlik a legjobban. Emellett pedig az egyéni igényeket is érdemes figyelembe venni: akinek a magas fehérje-, az alacsony kalória- vagy az alacsony szénhidrát-tartalom a fontos, annak ajánlott ezen tényezők alapján válogatni.