Egyes felmérések szerint minden negyedik embert érint valamilyen mértékben a migrén. Az alábbi négy tanács betartásával sokat segíthetünk közeli hozzátartozóinknak, ha éppen egy kínzó roham tüneteivel küzdenek - írja a Házipatika.com.
Ne becsüljük le a panaszokat

Semmiképpen sem szabad annyival elintézni a migrént, hogy az csupán egy rosszabb fejfájás - még véletlenül se mondjunk ilyet! Ezzel ugyanis azt az üzenetet kommunikáljuk az érintettek felé, hogy túlreagálják a helyzetet, csakhogy a fájdalmaik igenis valósak. Arról nem is beszélve, hogy a fellépő fejfájáshoz egyéb tünetek is társulhatnak, így például émelygés, hányinger, illetve fény- és hangérzékenység egyaránt. Fontos tehát, hogy maradjunk türelmesek és empatikusak. Tartsuk észben, hogy az érintettek egyáltalán nem az előre eltervezett napi programunkat szeretnék felborítani, épp ahogy a gyötrő panaszokat sem szeretnék átélni.

Legyünk támogatóak, de ne tolakodóak

Fontos, hogy segítőkészek legyünk, de ne kíváncsiskodjunk folyton, mert azzal nem leszünk a migrénben szenvedő hasznára. Emellett az sem szerencsés, ha azzal igyekszünk megnyugtatni, hogy azt mondjuk: tudjuk min megy keresztül. Valójában csak azok tudják, milyen borzalmas egy migrénes roham, akik maguk is megtapasztalták már. Próbáljuk meg tehát egyszerűen csak biztatni, hogy maradjon erős. A segítség legjobb módja, ha pozitívak tudunk maradni, illetve alkalomadtán megkérdezzük, miben lehetünk hozzátartozónk segítségére, remélve, hogy néhány órán belül újra talpra tud majd állni, és visszatérhet a normális életviteléhez.

Kövessük a megbeszélt tervet

Sokan hajlamosak felcsapni amatőr egészségügyi tanácsadónak egy-egy problémás helyzetben, ugyanakkor egy migrénes roham esetén ez aligha fog segíteni. Ehelyett inkább igyekezzünk odafigyelni arra, hogy a migrénes beteg és kezelőorvosa milyen akciótervet találtak ki rohamok esetére. Ha például a szakember felírt egy bizonyos gyógyszert, akkor ajánljuk fel, hogy odavisszük azt szerettünknek, ne pedig valamilyen alternatív megoldást erőltessünk. Amennyiben pedig tudjuk valamelyik közeli hozzátartozónkról, hogy még nem járt korábban neurológusnál, de szoktak lenni migrénes panaszai, úgy várjuk meg, amíg véget ér az aktuális rohama, aztán igyekezzünk meggyőzni arról, hogy menjen el orvoshoz. A legtöbb migrénes beteg ugyanis pusztán azért nem jut megfelelő kezeléshez, mert egész egyszerűen nem szán rá időt, hogy konzultáljon egy szakértővel.

Ismerjük fel, hogy mi váltja ki

A migrénes rohamokat gyakran olyan környezeti tényezők hívják elő, mint az erős fények, hangos zajok vagy bizonyos élelmiszerek. Éppen ezért nagy segítség lehet, ha igyekszünk kifigyelni, hogy mik lehetnek a kínzó panaszok potenciális előidézői. Ezek ismeretében már többet tehetünk a megelőzés érdekében. Ha például egy hangos koncertre készülünk, emlékeztessük szerettünket, hogy készítsen be magának füldugókat. Emellett igyekezzünk magunkra is odafigyelni. Nem szerencsés például, ha egy hang- és fényérzékeny beteg rohama kellős közepén kezdjük el kitakarítani a lakást vagy felfúrni egy újonnan vásárolt polcot a falra.