A rendszertelen étkezés gátolja a fogyókúrádat - írja a Femina.hu.
Néha nehéz odafigyelni arra, hogy az ember hogyan és mennyit eszik. Reggel rohansz a munkába, és kimarad a reggeli, az ebédet gyorsan kapkodod be, hogy ne teljen vele az idő, vagy megfeledkezel róla, és mire hazaérsz, már farkas éhes vagy. Ilyenkor az kerül a gyomrodba, amit a leghamarabb elérsz, előző napi maradék, útba ejtett mekis hamburger, pizza, a lényeg, hogy kevés energiát emésszen fel az elkészítése.

Egyesek szerint ez még jót is tesz az ember súlyának, hiszen ha csak napi egyszer eszel, szinte lehetetlen annyi kalóriát bevinni a szervezetedbe, ami hízáshoz vezethet, nem igaz? A kutatások viszont egyáltalán nem ilyen elnézőek a rendszertelen étkezéssel szemben.

Miért hizlal a rendszertelen étkezés?

A rendszertelen étkezés összezavarja a belső órádat. Akár csak a nappal-éjszaka ciklusát követő alvásritmus, az emésztésnek is megvan a maga körforgása, ami hatással van a szerveink működésére, így amikor egyszerre nagy mennyiségű ételt viszel be, vagy hosszú ideig nem jut tápanyaghoz a szervezeted, az zavart okoz. Számos tanulmány bizonyítja, hogy ha több műszakban dolgozol, a rendszertelen életmód miatt megnő a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és az emésztési rendellenességek kockázata.

Ugyanígy hatással van a rendszertelenség a súlyodra is. A Helsinki Egyetem kutatói 4900 fiatal 10 éven át gyűjtött adatait vizsgálva arra jutottak, hogy különböző mértékben, de mindkét nemnél nagy szerepet játszott a hízásban az étkezések kihagyása és a rendszertelen evés. A vizsgált fiatalok több mint 90%-ánál megfigyelhető volt jelentős súlygyarapodás a vizsgálat ideje alatt. Akik megőrizték a súlyukat, mind rendszeresen mozogtak és táplálkoztak.

Ha nem eszel reggelit, leesik a vércukorszinted. A nap első étkezése adja meg a szükséges energiát a napkezdéshez, elég tápanyagot és vitamint kell tehát biztosítania. Reggeli nélkül az agyad lassabban fog forogni, ráadásul nagyobb az esély, hogy egészségtelen nassok után nyúlj, amikor utolér az éhség. A Harvard School of Public Health kutatása szerint 20%-kal nagyobb a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűsége azon nők körében, akik rendszeresen hagyják ki a reggelit.

A gyorsan bekapott ebédnek is komoly kockázatai vannak. A kapkodva elköltött étel gyomorégést okozhat, és mivel nem rágod meg rendesen a falatot, az emésztés is nehezebb. Tovább fokozza a kellemetlenséget, hogy ilyenkor rengeteg levegőt is nyelsz, ami puffadást okozhat. Könnyű túlenni magadat, ha gyorsan eszel, ugyanis 20 percre van szüksége az agyadnak a teltségérzethez. Persze van, hogy az embernek nincs más választása, és ilyenkor még mindig jobb a gyors ebéd, mint a semmilyen.

Ha ugyanis kihagyod az ebédet, farkaséhes leszel, mire hazaérsz, és ilyenkor történik a súlygyarapodás java. Éhesen az ember előbb nyúl a gyors és laktató ételekhez, mint az egészségesekhez, ráadásul három órával lefekvés előtt már nem is szabadna enni, ennyi idő kell ahhoz, hogy a gyomorból kiürüljön az étel, legalábbis a nehezebbek. A testünk nem úgy van kitalálva, hogy fekve emésszen. Ez savat csinálhat, és hosszú távon akár refluxot is okozhat, arról nem is beszélve, hogy nyugtalan lesz tőle az alvás, hiszen a test még mindig dolgozik, amikor pihennie kéne.

Ha fogyókúrába kezdesz, legyen az első lépés, hogy megpróbálod rendszeressé tenni az étkezést! Elég, ha a napi három főétkezéshez ragaszkodsz, de abból ne engedj! Ha mást nem, tarts magadnál egy szelet müzlit vagy energiaszeletet végszükség esetére, de a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozást semmi sem pótolja, és még a fogyókúrádnak is jót teszel vele.