A nők nem kis félelemmel gondolnak a változókorra, és ameddig csak lehet, igyekeznek nem törődni vele. Ebben az időszakban valóban sok minden megváltozik, és célszerű időben felkészülni egy új életvitelre, azonban ez korántsem olyan tragikus, mint amilyennek sokan elképzelik. Milyen változásokra kell számítani? - írja a Házipatika.com. 
Mit kell tudni a változókorról?

A női változókor a nemi teljesség végétől az idős korig terjedő 10-15 éves periódust jelenti. Ezt az időszakot klimakterionnak (klimax), vagyis sorsdöntő fordulatnak is nevezik, melyet az utolsó havivérzés időpontja (menopauza) előtti, körüli és utáni időszakra bonthatunk. Bár önmagában a menopauza nem betegség, mégis célszerű szót ejteni róla, mert ez idő alatt számos hormonális változás következik be a nők testében.

Mivel a 19-20. század fordulóján a nők születéskor várható átlagos élettartama 45 év volt, ezért a menopauza okozta kellemetlenségekkel jóformán alig találkoztak. Szerencsére ma a nők jóval tovább élnek, és már nem kell ezt a dekádot a hormonhiánnyal küzdve eltölteni. A változókor ugyanis nem feltétlenül egyenlő a problémákkal, hiszen nem minden panasz jelentkezik közvetlenül a változókor hatására. Vannak köztük olyanok is, amelyek az addigi helytelen életvitel következményei, ám egy ideig nem voltak észlelhetők.

Az első változás a menstruáció elmaradása, megszűnése. Emiatt semmi esetre sem szabad pánikba esni! A testünkben ez alatt a hosszabb-rövidebb átmeneti időszak alatt sok bonyolult folyamat játszódik le - a petefészek működése, illetve néhány hormon termelődése (köztük az ösztrogéné) lecsökken és előbb-utóbb le is áll - , amit türelemmel, a folyamatot megértve és segítve kell elfogadni.

Magaviseletből egyes?

A menstruáció elmaradásával a szervezet is átállítja hormonháztartását, az érzékeny egyensúly felborul, ezért nem csoda, hogy a nők mintegy harmadánál jelentkeznek furcsa, addig nem tapasztalt panaszok: "Az éjszakai verítékezés egyszerűen elviselhetetlen. Soha nem voltak súlyproblémáim - eddig. Gyakran kimerültnek érzem magam és semmihez sincs kedvem. Levertnek és céltalannak érzem magam. Hirtelen ingerlékeny lettem, legszívesebben bevéstem volna magamnak magaviseletből egy egyest. Kifejezetten hisztérikus lettem és attól féltem, hogy a férjem elhagy egy fiatalabb miatt" - és még sorolhatnánk azokat a problémákat, amelyeket a nők korábbi önmagukhoz képest fizikailag és lelkileg ilyenkor - érthetően - átélnek.

Sokan nem is gyanakodnak, ha hirtelen felcsúszik néhány kiló, gyakorivá válik az alvászavar, emiatt állandóan fáradtak és türelmetlenek, ha jobban megviseli őket érzelmileg a stressz és a konfliktus, vagy sokszor kiborulnak olyan dolgon, amin korábban nevettek, esetleg elment a kedvük a mozgástól és halogatják a napi teendőket, az a menopauza következménye.

Érdemes tehát tisztában lenni a klimax hozta változásokkal, hogy időben fel lehessen rá készülni és ne várjuk meg azt az érzést, hogy "összecsaptak fejünk felett a hullámok".

Hogyan készülhetünk fel?

Sok mindent lehet tenni az ellen, hogy a változókort panaszok és problémák nélkül éljük meg.

Nagyon hatásos többek között a vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozás, a megfelelő mozgás illetve egyszerűen az is, ha azt tesszük, ami az egészséges és aktív élet örömeit szolgálja.

Téves az a gondolat, hogy nőgyógyász felkeresése a változókorban feleslegessé válik.

A rendszeres megelőző vizsgálatokon túlmenően azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nőgyógyász az egyik leghozzáértőbb és legnélkülözhetetlenebb személy a változókori tünetek felismerésében és kezelésében.