A test különböző pontján előforduló pattanások elárulják, mi nem működik rendesen a szervezetedben - írja a Femina.hu. 
A pattanások nemcsak a bőr túlzott faggyútermelése vagy a bőrtípushoz nem passzoló, esetleg káros összetevőket tartalmazó kozmetikumok használata miatt alakulnak ki. Sokszor például a helytelen táplálkozás vagy bizonyos szervek nem megfelelő működése áll a hátterükben.

Ez leginkább akkor jellemző, ha mindig ugyanazon a területen jelennek meg a zavaró kis pöttyök. Ilyenkor érdemes odafigyelni rájuk, és bőrgyógyászhoz, majd belgyógyászhoz fordulni, hogy kiderítsd a háttérben meghúzódó okokat.

Betegséget jelezhetnek a pattanások

A pattanás megjelenésének helye viszont már rögtön elárulhatja, hogy merre, melyik területen van a gond. Például, ha az állad oldalsó részén bukkannak fel mindig a kis dudorok, akkor valószínűleg a hormonrendszered nem működik megfelelően, de a sok stressz is itt mutatkozik meg. Nőkre különösen jellemző, hogy itt alakulnak ki pattanások, hiszen a havi ciklussal járó hormonváltozások ilyen formában is megmutatkozhatnak. Sajnos azonban a belső nemi szervek, a méh és a petefészkek problémáját is jelezheti, ezért érdemes orvoshoz fordulni. A test többi területén lévő pattanások is rengeteg mindenről árulkodnak:

1. Az áll középső részén előbukkanó pattanások leginkább a gyomor és az emésztőrendszer problémáit jelzik, de ételallergiára is figyelmeztethetnek.

2. A homlok alsó részén megjelenő pöttyök a szív és az érrendszer működési zavarát mutatják.

3. A homlok felső részén lévő pattanások az emésztés problémáival állnak kapcsolatban, de a túl sok cukor vagy zsíros étel fogyasztása is okozhatja őket.

4. Az orca felső részén lévő puklik a tüdő problémáira utalnak, de lehet az okozója az asztma, a dohányzás és a túlzottan szennyezett levegő is.

5. Ha viszont inkább az arc alsó felén jelennek meg, az a szájüreg, főleg a fogak és a fogíny betegségeit jelzi.

6. A szemkörnyéken vagy a szemöldökök között előforduló pattanások a máj túlterheltségére utalnak. Érdemes egészségesebb életmódra váltani, kerülni a zsíros ételeket.

7. A nyakon megjelenő pattanásokat hormonzavar és magas vérnyomás válthatja ki, de sok nőnél a fogamzásgátló tabletta is okoz ilyen mellékhatást.

8. A füleken lévő pattanások veseproblémákat jeleznek: ebben az esetben először méregtelenítést kell végezni, és ha nem szűnnek meg a pöttyök, érdemes utánajárni a pontos okuknak.

9. A pattanásos váll az immunrendszer legyengülésének, valamint a túlterheltségnek és a stressznek is lehet a jele.

10. A felkaron lévő pöttyök pedig vitaminhiány következtében alakulnak ki leginkább.