Vannak, akik kifejezetten büszkék szeplőikre, mások mindent megadnának, hogy megszabadulhassanak tőlük. Amennyiben az utóbbi csoportba tartozunk, és szeretnénk elkerülni, hogy bőrünkön kisebb-nagyobb barnás foltok jelenjenek meg, érdemes gondoskodnunk a fényvédelemről - írja a Házipatika.com.
A hiperpigmentációt a melanin - a pigment, ami a bőr, a haj és a szem természetes színét adja - túltermelése okozza, ami a bőrön foltokban jelentkezik. A hiperpigmentációnak nagyon sok fajtája létezik. Ilyen hiperpigmentáció például az arcunkon kialakuló szeplő, az inkább idősebb korra jellemző májfolt, a terhesség alatt jelentkező maszkszerű elszíneződés, vagy a pattanásos hegek után visszamaradó sötétebb folt. Ezek a foltok jellemzően ártalmatlanok, mivel azonban leggyakrabban az arcon, a kézen és a test más, jól látható helyein jelennek meg, az érintetteknek sok kellemetlenséget okozhatnak.

De mi is pontosan a hiperpigmentáció?

A melanin a bőr legfelső rétegében, az epidermiszben keletkezik, ahol bizonyos pigmenttermelő sejtek, a melanociták hozzák létre. A melanin természetes körülmények között a napsütés hatására termelődik, ez az a sötét festékanyag, amely meghatározza a bőrünk, hajunk, szemünk, és anyajegyeink színét. A melanin túltermelődését számos tényező kiválthatja, de a leggyakrabban a napsugárzás, a genetikai tényezők, az életkor, különféle hormonális hatások, bőrsérülések és gyulladások állnak a folyamat mögött.

Napfény hatására

Mivel a melanin a napfény hatására termelődik a szervezetünkben, a hiperpigmentáció elsődleges oka is a napsugárzás. A melanin magába szívja a nap UV sugarait, ám ha a bőrünket hosszabb ideig túlzott napsugárzásnak tesszük ki, a melanociták aktivitása megnövekszik és túl sok melanint kezdenek termelni. A túlzásba vitt napozás következményeként tehát nem csak leéghet a bőrünkön, hanem egyes részein - jellemzően az arcon - sötétebb foltok is megjelenhetnek. Ilyen foltok a szeplők is, amelyek a napsütés hatására alakulhatnak ki, vagy válhatnak sötétebbé.

Genetikai hajlam és az öregedés

Az öregségi foltok létrejöttükben szerepet játszik a napsugárzás.

A bőr öregedésével a melanociták száma csökkenni kezd, méretük nagyobbá válhat, hajlamosak lehetnek bizonyos helyekre koncentrálódni, és a melanint raktározó melanoszómák szabályozása is kevésbé irányítottá válik.  Ezek az öregedéssel járó fiziológiai változások vezethetnek aztán oda, hogy 40 éves kor felett egyre több embernél jelentkezik a kellemetlen foltosodás. De a genetika is fontos befolyásoló tényező. Ha ugyanis a szüleink, vagy nagyszüleink rendelkeztek öregségi foltokkal, akkor nagyobb az esélye annak, hogy nálunk is megjelenik majd a probléma.

Az öregségi foltok általában a kezeken, arcon és dekoltázson jelennek meg, tehát azokon a bőrterületek, amelyeket gyakran éri a napsütés. Színük a világos barnától egészen a feketéig változhat.

Hormonális hatások

A sötét foltok megjelenését gyakran hormonális hatások okozzák, például a melasma, vagy, ahogy gyakran emlegetik, terhességi maszk. A melasma kifejezetten az arcon, különösen az orcákon, az orrnyergen, a homlok és a felső ajkak területén szokott megjelenni. A terhességi maszk tehát hormonális hatások következtében alakul ki, ám az öregségi foltokkal szemben, a melasma a szülés után, vagy az ösztrogén bevitel csökkenésével magától elmúlik.

Gyulladások hatására

Bőrgyulladások után is jelentkezhet hiperpigmentáció, amely egyaránt érintheti az arcot és a testet is. Ezek az elváltozások lapos, elszíneződött foltokban jelennek meg, színük pedig lehet a rózsaszíntől a pirosig, a barnától a feketéig bármilyen árnyalatú, attól függően, hogy milyen mély az elszíneződés és hogy milyen bőrtónussal rendelkezik az érintett. Ez a típusú bőrelváltozás tipikusan a szervezet gyulladásra adott válaszaként jelenik meg (mint az akné, az atópiás dermatitisz vagy psoriasis), de sérülés is kiválthatja (előidézheti például a dermabrázió, a kémiai hámlasztás vagy a lézerterápia).

Amikor a bőr gyulladttá válik, könnyen megeshet, hogy a gyulladás hatására a melanociták túlzott pigmenttermelésbe kezdenek. A túltermelt pigmentek aztán sötétebbé tehetik a sérült területet, az elszíneződés pedig a sérülés begyógyulása után is tartósan megmaradhat.

Gyógyszerek hatására

De azt is fontos tudni, hogy hiperpigmentációt egyes betegségek és bizonyos gyógyszerek szedése is okozhat. Foltosodás jelentkezhet például egyes autoimmun- és gyomor-bélrendszeri betegségek, anyagcsere-rendellenességek és vitaminhiányok esetében. De mellékhatásként jelenezhet még bizonyos hormonkezelések, kemoterápiás szerek, antibiotikumok, malária és agyvérzés elleni és egyéb gyógyszerek szedése mellet.

Mit tehetünk ellene?

Fontos tudni, hogy bármilyen kiváltó oka is legyen a megjelenésének, a napfény csak tovább ront a bőrünk állapotán. Éppen ezért még a kevésbé napos, őszi és téli hónapokban is oda kell figyelnünk a fényvédelemre és a bőrápolásra. Aki pedig tudja magáról, hogy szeplősödére, foltosodásra hajlamos, annak gyakorlatilag egész évben tartózkodnia kell a túlzásba vitt napozástól, és esetében elengedhetetlen a fényvédő használata.

Az Eucerin Sun Pigment Control napozó fluidja nem csak a napsugárzás okozta hiperpigmentáció ellen nyújt védelmet, de hatékonyan csökkenti a sötét foltokat is és megelőzi az újbóli kialakulásukat. Mindez annak köszönhető, hogy az Eucerin Szélesspektrumú Fényvédelmi Technológiája magas és nagyon magas fényvédő faktorral véd az UVA/UVB-sugárzás, valamint a nagy energiájú látható fény (HEVIS) ellen - ráadásul pedig segíti a bőr saját DNS-javító mechanizmusát is.

Az Eucerin Sun Pigment Control napozó fluid működését segíti a thiamidol nevű szabadalmaztatott hatóanyag is, mely a hiperpigmentáció kiváltó okára hatva akár már 2 héten belül  csökkenti a melanintermelést.

Az Eucerin Sun Pigment Control napozó fluid hatásosságát klinikai és bőrgyógyászati vizsgálatok is bizonyították, bátran használható minden nap - akár érzékeny bőrűeknek is.