A vesék a testünk nagyon fontos szervei, amelyek a kiválasztástól a folyadékszabályozásig számos folyamatban részt vesznek. Ha szeretnénk, hogy sokáig egészségesek maradjanak, érdemes tisztában lenni az alábbiakkal - írja a Házipatika.com. 
Túl sok fehérje fogyasztása

A megfelelő fehérjebevitel az egészséges táplálkozás egyik alapköve, de ha túl sokat fogyasztunk belőlük, az ártalmas lehet a veséinknek. Minden étkezéskor juttathatunk a szervezetünkbe fehérjét, de mértékkel, és arra is ügyeljünk, hogy állati és növényi eredetűeket egyaránt fogyasszunk.

Túl sok só

Egyes embereknél a túlzásba vitt sóbevitel megemelheti a vérnyomást, ami hosszú távon vesekárosodást is okozhat. Emellett megnövelheti a vesekövek kialakulásának az esélyét, hányinger, fájdalmat, vizelési nehézségeket is eredményezhet.

Dohányzás

A cigarettázás nem csak a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét növeli meg, amelyek vesebetegséghez vezethetnek, hanem a vesegondokra felírt gyógyszerek hatékonyságát is befolyásolhatja. Ezen felül lassítja a vesék vérkeringését is.

Alkohol

A rendszeres alkoholfogyasztók esélye megduplázódik arra, hogy vesebetegek legyenek.  Ráadásul már egy olyan görbe este is, ahol rövid időn belül túl sok alkoholt iszunk, komoly vesekárosodást okozhat, súlyos esetben akár olyan súlyosat, hogy dialízisre lehet szükségünk.

Diétás üdítők

Azoknak, akik naponta két, vagy több pohár diétás üdítőt isznak, szintén jelentősen megnövekszik az esélyük a vesebetegség kialakulására. Egy kutatás szerint 30 százalákkal kevésbé hatékonyan működnek a veséik.

Elégtelen folyadékfogyasztás

Az egyik legrosszabb dolog, amit a vesénkkel tehetünk, hogy nem iszunk elegendő folyadékot. A veséknek vízre van szükségük ahhoz, hogy megfelelően tudjanak működni. Hogy eleget iszunk-e, azt könnyen ellenőrizhetjük: ha igen, akkor a vizeletünk világos sárga színű. Ha ennél sötétebb árnyalatot tapasztalunk, az azt jelenti, hogy dehidratált a szervezetünk.