Az antioxidáns hatású zöldségek és gyümölcsök a betegségek megelőzésében hatékonyak - írja a Femina.hu. 
Az egészséges életmód legfontosabb követelménye a vitaminokban gazdag, tudatos táplálkozás, ami hasznos segítséget jelent a betegségek megelőzésében.

Bár a daganatok és a szívbetegségek kialakulásának hátterében részben genetikai okok állnak, a megbetegedések egy része az életmód megváltoztatásával kivédhető. Ebben a rendszeres testmozgás és a karcinogének kerülése mellett az egészséges táplálkozásnak is szerepe van.

Antioxidánsok az ételekben

Az antioxidáns vitaminok úgy fejtik ki hatásukat, hogy segítenek megkötni és eltávolítani a szervezetből a szabad gyököket, melyek több betegség, így a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is szerepet játszanak.

Fogyasztásuk hosszútávon erősíti az immunrendszert, és csökkenti a betegségek kockázatát. Néhány zöldség és gyümölcs kiemelten ajánlott ebben a szezonban.

Spenót

A spenót antioxidáns hatású klorofillt, A-, C- és E-vitamint, valamint a szervezetnek hasznos ásványi anyagokat, többek között szelént és kalciumot tartalmaz. Ha unod a főzeléket, akár pestót is készíthetsz belőle.

Paradicsom

A paradicsom antioxidáns hatású C-vitamint és likopint tartalmaz, ami a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében hasznos. Egy könnyed nyári Caprese-saláta reggelire is kitűnő.

Lila káposzta

A lila káposzta flavonoidokat, antociánt, továbbá nagy mennyiségű C- és A-vitamint tartalmaz. Sütőben sütve önmagában vagy köretként is megállja a helyét.

Spárga

A spárga glutationt tartalmaz, ami segítheti a szabad gyökök megkötését, de folsavban, vasban, A- és C-vitaminban is gazdag. Olívaolajon sütve igazi nyári ebéd vagy köret lehet.

Brokkoli

A brokkoli értékes szulforafánt és glükóz-inolátot tartalmaz, káliumtartalma pedig a szívet is védi. Ropogósra párolva önmagában is finom csemege.

Sárgarépa

A sárgarépát sejtvédő karotintartalma teszi hasznossá a szervezet számára, de vitaminokban és káliumban is gazdag. Ne csak levest főzz belőle, próbáld ki fokhagymával sütve!

Bogyós gyümölcsök

A nyári bogyós gyümölcsök flavonoidokban, antociánokban, valamint A- és C-vitaminban is gazdagok, ezért pár szem szedret, áfonyát, epret mindennap érdemes csemegézni.

Rukkola

A rukkola gazdag flavonoidokban, klorofillban, A-, C- és K-vitaminban, ami mind hozzájárul a betegségmegelőzéshez. Isteni saláta készíthető belőle.

Dinnyék

Frissítő hatása és víztartalma mellett a görögdinnye likopinban is gazdag, míg a sárgadinnye karotint tartalmaz. Akár egy könnyed krémleveshez is kiváló alapanyag.

Cseresznye és meggy

A cseresznye és a meggy élénkpiros színüket a bennük levő antiociánoknak köszönhetik, ami sejtvédő hatású. A kutatások szerint a meggylé ráadásul az alváshoz szükséges melatonintermelést is segíti.