A méz a cukor egészséges helyettesítője lehet a mindennapi étkezésben – vélekednek sokan, s a méhek kincse egyre jobban fogy a boltokban. Nicole Mowbray, aki Sweet Nothing című könyvében dokumentálta a cukorról való leszokását, a Daily Mail hasábjain foglalta össze aggályait a természetes alternatívával kapcsolatban. Lássuk, hogy a méz miért lehet ártalmas! - írja a Bien.hu. 
Árt a fogaknak

A „divatcukrok” többsége ugyanúgy lepedékképződést és fogszuvasodást okoz – köztük a méz is. Sőt, a fogaidnak még rosszabb a rájuk tapadó, ragacsos állag, mint a kristály vagy por formában fogyasztott finomított cukor. A legjobb, amit ez ellen tehetsz, hogy a mértékletes fogyasztás szabályait szem előtt tartva megmosod a fogadat – de nem rögtön az étkezés után, hanem félóra múlva. Érdemes végiggondolnod, hogy milyen egészséges, vagy csupán annak vélt csemegéket szoktál még a szádba venni, mert árthat az aszalt gyümölcs és a smoothie is. Ezzel nem arra akarunk célozni, hogy mostantól állj át a fényevésre a fogaid védelmének érdekében. Csupán jelezzük, hogy talán mégsem ártalmatlan mennyei manna, amit annak hiszel.

Ugyanúgy kalóriabomba

A méz fajtájától függően a finomított cukornál is több kalóriát tartalmazhat. Egyetlen teáskanálnyiban átlagosan nagyjából 22 kalória van, míg ugyanannyi cukor energiatartalma 16 kcal. Azok, akik szeretnének egészségesen táplálkozni, de még nem alakult ki bennük az ehhez szükséges tudatosság, előszeretettel öntik nyakló nélkül joghurtba, teába vagy bármilyen édességhez, hiszen azt hiszik: ezzel jót tesznek a szervezetüknek. A jelenség lélektani hátterét adja, hogy ha az emberek valamiről azt hiszik, hogy kevésbé ártalmas, hajlamosak többet enni belőle – mint Garfield, aki kötelességének érezte, hogy a harmadára csökkentett zsírtartalmú lasagne-ből rögtön hármat egyen. Ha mézet eszel, bánj vele tehát mértékkel!

Kevés vitamin és ásványi anyag

Az élelmiszeriparban is megfigyelhető a tendencia, hogy a „méz” vagy a „honey” szóval sokkal jobban el lehet adni az édes ízeket, mivel egészségesebbnek tűnnek. Noha a nyers, finomítatlan organikus méz nyomokban tényleg tartalmaz niacint, riboflavint, tiamint és B6-vitamint, a hasznos anyagok csupán a méz tömegének 2%-át teszik ki. Az ipari körülmények között előállított változatok pedig sajnos ennek a nyomába sem érnek. A márkás, áruházi mézek általában hőkezelésen és szűrésen estek át, hogy ne legyen bennük annyi virágpor és természetes baktérium. Ennek viszont az az ára, hogy a vitaminoktól és az ásványi anyagoktól is el kell búcsúznod.

Nincs is rá szükséged

A táplálkozásban tulajdonképpen semmi szükség nincs hozzáadott cukor használatára – legyen szó mézről vagy kristálycukorról. A jelenleg hatályos nemzetközi irányelvek szerint a napi kalóriabeviteled 10%-a származhat ebből, ami nőknél 50 g-ot, férfiaknál pedig 70-et jelent. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársai azonban javaslatot nyújtottak be, miszerint ezt a mennyiséget is körülbelül a felére kellene csökkenteni. Fontos, hogy ebbe természetesen a méz is beletartozik! Csöppet sem jó ötlet tehát Micimackó kedvencével gazdagítani az italokat és az ételeket csupán azért, mert ezt egészségesnek hiszed.

Tulajdonképpen cukor

A finomított fehér cukrot, azaz cukrózt a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon dolgozza fel. A méz ezzel szemben 55%-ban gyümölcscukorból, fruktózból áll, amit a máj bont le. A kémiai különbség ellenére a szervezeted nagyjából ugyanúgy reagál az utóbbira, mégpedig hirtelen vércukorszint-emelkedéssel – figyelmeztet Nicole. A hasnyálmirigy ezáltal „parancsot kap” az inzulintermelésre, ami beindítja a zsírraktározási és a hízási folyamatokat. Az energiaszükségleten túl bevitt fruktóz szintén elhízást, szívbetegséget és májproblémákat okozhat. „A zabkása vagy a gabonapehely semmivel sem egészségesebb mézzel, mint cukorral ízesítve” – teszi hozzá Ian Marber táplálkozási terapeuta, aki szerint fontos, hogy ne a mézet könyveld el emiatt rossznak, hanem inkább számold fel a „jó” és a „rossz” élelmiszerekről alkotott sztereotípiádat.