Életed során a tested folyamatosan változik, alkalmazkodik a külső és belső változásokhoz és jeleket küld neked, amikre érdemes odafigyelni! Te tudod, hogy vajon a tested mit és miért üzen neked? - írja a Bien.hu. 
Gyakori hasmenés

A hasmenésnek számtalan – súlyos és kevésbé súlyos – oka lehet, de ha nem áll betegség, intolerancia (pl. Crohn-betegség vagy laktózérzékenység) a háttérben, a belekbe kerülő vírus vagy a baktériumok egyensúlyának felborulása is okozhatja. Ha gyakran van hasmenésed, ami ráadásul a korábban felsorolt tünetekkel együtt jelentkezik, akkor az az ösztrogén rendellenes működésére is utalhat, aminek nem árt utánajárni!

Hőhullámok, éjszakai izzadás

A nyári melegben, edzés alatt vagy stresszes helyzetekben teljesen normális, hogy fokozottan izzadsz, hiszen a szervezet így hűti le magát. Ha azonban ok nélkül törnek rád a hőhullámok, illetve éjszakánként verejtékben úszva ébredsz, az az ösztrogén alacsony szintjére is utalhat, és érdemes mielőbb kivizsgáltatnod magad.

Csökkenő szexuális vágy

Sokszor hallani, hogy aki régóta szed fogamzásgátlót, annak egy idő után csökken a szexuális vágya. Mivel a fogamzásgátlók elsősorban a hormonokat befolyásolják, ez nem véletlen, ha azonban nem szedsz tablettát, és mégis csökken a libidód, akkor lehet, hogy a tesztoszteron szinteddel van probléma, amit vérvizsgálattal tudnak kideríteni!

Hangulatingadozások

A hangulatingadozás a nőknél egy elég gyakori tünet, főleg, ha a férfiak véleményét kérdezzük...  De ha a menstruációs ciklusodtól függetlenül az egyik pillanatban vidámnak érzed magad és pörögsz, a következőben pedig sírni tudnál, az a hormonális egyensúly zavarát jelezheti. Ezt a dopamin- és a szerotoninszint ingadozása is okozhatja, ami hosszú távon akár enyhe depresszióhoz is vezethet, úgyhogy erről mindenképp számolj be az orvosodnak!

Hajhullás

Mindenkinek hullik a haja, átlagosan körülbelül 100 hajszálat veszítünk naponta, úgyhogy először is ne pánikolj! Vannak olyan időszakok, amikor ez felerősödik – például télen –, de ha már zavaró mennyiségben jelentkezik a hullás, érdemes ellenőriztetni a hormonjaidat egy vérvétellel!

Megnövekedett étvágy

Próbálod betartani a diétád, de egyszerűen mindig éhesnek érzed magad? Mielőtt szigorú diétába kezdenél, mindenképp konzultálj egy szakemberrel, aki az életstílusodnak megfelelően felállít neked egy optimális étrendet, amivel nem éhezteted, de nem is eszed majd túl magad. Ha az első pár nap után még mindig fennáll a fokozott éhségérzet, az az alacsony leptinszint jele is lehet, amit egy hormonvizsgálaton tudnak kiszűrni!

Hüvelyi szárazság

A hüvely nagyon érzékeny terület, éppen ezért olyan gyakori a bakteriális, gombás elfertőződése. A bő folyás mellett a hüvelyi szárazság is egy hasonlóan kellemetlen tünet, ezt azonban legtöbb esetben a hormonok okozzák – az ösztrogénszint csökkenését jelezheti így a szervezet. Ha gyakran tapasztalod magadon ezt a tünetet, akkor keresd fel a nőgyógyászod, majd egy endokrinológust is!