Kialakulhat-e újabb trombózis, ha például túlterheljük a lábat, vagy esetleg nem tartjuk be az orvos által javasolt életmódot? Sajnos a következő trombózis legkedvezőbb kiindulási helye éppen az előző lesz. Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózisközpont orvosa mondja el a legfontosabbakat - írja a Házipatika.com.
A véralvadásgátló hatása

Személyre szabott gyógyszerezési terápiával minimalizálható az újbóli rögképződés, megfelelő odafigyeléssel, életmódváltással, orvosi kontroll mellett. A véralvadásgátló szedésének megkezdése után nem sokkal a kellemetlen érzés gyakran csökken, majd megszűnik. A legtöbb beteg néhány hét, egy-két hónapon belül jelentős javulásról számol be.

A következő trombózis legkedvezőbb helye

Érdemes tudni, hogy mélyvénás trombózis során az úgynevezett vénabillentyűk (amíg egyirányúvá teszik az alsó végtag vénás visszaáramlását) visszafordíthatatlanul károsodnak a trombózis során. Ezért kell legalább fél évig kompressziós harisnya viselése és tartós alvadásgátló kezelés, mert a következő trombózis legkedvezőbb kiindulási helye az előző lesz. "A kezelés pontos időtartamát egyénileg, rizikófelmérésekkel határozzuk meg" - teszi hozzá a professzor.

Mire érdemes odafigyelni?

Előfordulhat az is, hogy a beteg megterheli a lábát, vagy nem tartja be az orvos által javasolt életmódot. Amennyiben valaki átesett már trombózison, tartózkodnia kell az olyan tevékenységektől, amelyek a vénák kitágulását eredményezik (pl. szaunázás, gőzfürdőzés, termálfürdőzés 36 Celsius-fok felett stb.). Ilyenkor megnőhet a vér pangása az erekben, amely fokozza a vérrögképződés rizikóját. A hosszabb utazás, akár autóban, vonaton, repülőn és főleg buszon szintén megnöveli a trombózis rizikóját. "Kompressziós terápiára az út során mindenképp szükség lesz" - tanácsolja Prof. Dr. Blaskó György.

A kezelés célja

A mélyvénás trombózis tüneteinek kivizsgálására genetikai, valamint véralvadási paraméterek vizsgálatát, az erek állapotának felmérését, illetve daganat-keresést rendelhet el az orvos. A kialakult mélyvénás trombózis kezelésénél célja az érpálya átjárhatóságának - ezáltal a végtag keringésének, életben maradásának - biztosítása. A trombóziskezelés további célja a trombusból a kis vérrögök leszakadásának és tüdőbe jutásának megakadályozása. A mélyvénás trombózis kezelése magában foglalja a trombus esetleges oldását, sebészi eltávolítását.