Szinte minden negyven feletti nő észleli magán előbb-utóbb a változókorral együtt járó jellegzetes tüneteket: a hőhullámokat, az alvászavart, a hangulatingadozásokat. A természet segítségével szerencsére enyhíthetőek a panaszok - írja a Házipatika.com. 
A premenopauza - az utolsó menstruációt megelőző néhány év - idején a petefészkek hormontermelésének csökkenése következményeként legelőször a menstruációs ciklus változásait szokták tapasztalni a nők. Majd megjelennek a testet és lelket egyaránt megviselő klimaxos tünetek is, amelyek sajnos csupán kevesek számára maradnak teljesen ismeretlenek. A nők mintegy háromnegyede bizony nagyon is jól tudja, hogy milyen a hőhullám, az éjszakai izzadás, az alvászavar és a váratlanul rátörő hangulatváltozás.

A hírhedt hőhullámot voltaképpen a hőszabályozásban bekövetkezett hirtelen zavar okozza.  A bőr erőteljes kipirosodását verítékezés kíséri, és számos egyéb tünet társulhat hozzá, így például heves szívdobogás, szédülésérzés. A roham naponta többször is előfordulhat - van, akinél akár 15-30 percenként ismétlődhet -, és általában csupán néhány percig tart. Kánikulában, forró vagy fűszeres ételek, koffeines italok fogyasztása után, illetve stresszes időszakokban felerősödhet. A hőhullámok a menopauza után akár még évekig kísérik a változókorú nőket.

A változókor másik nagyon jellegzetes tünete az alvászavar. Még a korábban jó alvók  is tapasztalhatnak álmatlanságot, gyakori éjszakai felriadást a hormonszintekben bekövetkezett változás következményeként.

A túl kevés és az ébredések miatt töredezett, nem pihentetőalvásnappal fáradtságot, gyengült koncentrációt okoz, és a közérzetnek, a lelkiállapotnak sem tesz jót. Hangulatingadozást, feledékenységet és más pszichés tüneteket - ingerlékenységet, szorongást, lehangoltságot - szintén sok nő tapasztal magán a menopauza környékén, továbbá fokozódhat a hajlam a depresszióra. Gyakori panasz lehet az ízületi fájdalom. A leggyakrabban érintett terület a hát, az ujjak, a térd és a boka. Bár inkább csak az ötvenes éveik vége felé, a hormonhiány következtében egy szintén kellemetlen tünettel, a hüvelyszárazsággal és minden hátrányával ugyancsak szembesülhetnek a nők. A szexuális vágy csökkenése és a hüvelyszárazság miatt fájdalmassá váló aktus olykor párkapcsolati válsághoz is vezethet.

A felsorolt kellemetlen, változókori tünetek a hormonális változásokra adott természetes testi reakciónak tekinthetőek, és az esetek egy részében szelíd módszerekkel, növényi eredetű hatóanyagok segítségével is enyhíthetőek.

Lássuk, a természet patikájából mely növények hasznosak ebben az időszakban!

Poloskavész

A tudományos nevén Cimicifuga racemosaként ismert, fehér virágzatú gyógynövény Észak-Amerikából származik, és régóta alkalmazzák különböző "női bajok" kezelésére. Hatásosságát és biztonságosságát számos tanulmány eredményei igazolják. Jótékony hatásának köszönhetően enyhítheti a változókor egyes testi  tüneteit, köztük a hőhullámokat és az éjszakai verítékezést.

Orbáncfű

Már az ókorban is használták ezt a gyógynövényt hangulatjavítóként, a népnyelv a lélek napsugaraként emlegeti. Lehangoltság, búskomorság, sírósság esetén ajánlott, de jó hatással van a változókori alvászavarokra és a hőhullámokra is.

Macskagyökér

A tudományos nevén Valeriana officinalis néven számon tartott gyógynövény nyugtató-altató hatású. Csökkenti az ingerlékenységet, és megkönnyíti az elalvást. Krónikus panaszok esetén is javasolható, de hatása már egyszeri alkalmazáskor érezhető. A szintetikus altatókkal szemben előnye, hogy nem okoz másnap ólmos fáradtságot, és hozzászokás sem ismert.

Citromfű

A macskagyökeret természetes készítményekben gyakran kombinálják citromfűvel, amelynek őshazája Elő-Ázsia, ahonnan szerzetesek hozták el európai kolostoraikba. Többek között alvászavarok esetén lehet a segítségünkre, de a népi gyógyászat rossz közérzetre, gyomor-, epe- vagy májbántalmakra is használja. A legtöbben mégis stressz és/vagy álmatlanság ellen vetik be.

Komló

A Humulus lupulust tradicionálisan nyugtatóként, szorongáscsökkentőként és altatóként használja a népi gyógyászat. Régen, amikor kézzel gyűjtötték a komlót, az emberek észrevették, hogy elálmosodnak, lelassulnak tőle. Készítenek belőle teát, de régebben párnába is töltötték a nyugodt pihenés érdekében. A komlótobozból előállított kivonat napjainkban számos nyugtató-altató gyógyszer hasznos összetevője.