A dohányzás káros hatásai mellett ideje a súlytöbbletből adódó veszélyekre is fokozottabban felhívni a figyelmet - írja a Házipatika.com. 
Évek, sőt, évtizedek óta rengeteg szó esik a dohányzás egészségkárosító hatásairól. Tudósok szerint azonban itt az ideje többet beszélni az elhízás potenciális veszélyeiről is. Az Egyesült Királyságban például bizonyos ráktípusok esetén már jóval több új megbetegedésért felelős a súlyfelesleg, mint a cigaretta.

Az elhízottak körében gyakoribb a veserák

Egy friss felmérés szerint a dohányzással összefüggésbe hozott új bélrákos megbetegedéseknél csaknem 1900-zal több azoknak az új eseteknek a száma, amelyek hátterében a túlsúly állhat. Emellett a tetemes súlyfelesleg éves szinten 1400-zal több veserákos, 460-nal több petefészekrákos és 180-nal több májrákos megbetegedés okozója lehet, mint a dohányzás.

10-ből 1 gyerek elhízott

A rák ellen küzdő szervezetek szerint továbbra is a dohányzás marad a rák első számú megelőzhető oka, ám míg a dohányosok száma csökken, addig az elhízottak aránya nő. Egyre sürgetőbb tehát, hogy a tetemes súlyfelesleg veszélyeire, valamint az elhízás elleni küzdelem fontosságára hívják fel az emberek figyelmét, és a mielőbbi cselekvésre motiváljanak mindenkit, aki túlsúllyal küzd.

Az Egyesült Királyságban csaknem minden harmadik felnőtt túlsúlyos. A gyerekek körében szintén aggasztó a helyzet: ötéves korukra tízből egy gyermek számít elhízottnak, 11 éves korukra pedig ötödüknek kell a túlsúlyból adódó problémákkal megküzdeniük. A tudósok szerint az elhízás 13 daganattípus kialakulásának kockázatát is megnöveli, a folyamat pontos megértéséhez ezért további kutatásokat sürgetnek.