A bőr elmaradt tisztítása a nyaralás során bumerángként üthet vissza, főleg, ha valaki olyan bőrproblémával kűzd, mint a rozacea - írja a Femina.hu.
Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa a napozás előtti bőrfelkészítés jelentőségére és a rosaceás bőr szakszerű ápolására hívta fel a figyelmet.

Rozacea nyáron

A legtöbben már alig várják a nyári szabadságot, amikor a legjobb formájukat szeretnék hozni. Kevesen gondolnak azonban arra, hogy éppolyan fontos az arcbőr felkészítése a napozásra, mint a körültekintő csomagolás.

Ha valakinél ugyanis kimaradt a tavaszi arctisztítás, könnyen előfordulhat, hogy a legszebb heteket a problémás arcbőr keseríti meg. Nyáron ugyanis sok olyan hatás ér minket, ami az év nagy részében nem, hiszen elképzelhető, hogy a fokozott fényterhelésen túl hosszabb repülőutak, más népek konyhája, a strandbüfék kínálata is ismeretlen kihívást jelentenek - a bőrnek is. Ráadásul ilyenkor a napfény maga, az izzadmány, a verejtékbe ragadó por és mikro-szennyeződések rosszabb állapotba juttathatják a bőrt, mint nyaralás előtt volt. Különösen igaz ez azokra, akik eleve problémás bőrrel, pattanásokkal, foltokkal, esetleg rosaceával küzdenek.

Az atkáktól is meg lehet szabadulni nyáron

A pórusokban időről időre felszaporodnak a kóros anyagcsere-matériák, és olyan idegen szervezetek is, mint az atkák.  Az atkák által létrejövő toxinok pedig bosszantó, kisebb-nagyobb pattanások, kiütések formájában teszik tönkre a nyaralást. Különösen elővigyázatosnak kell lenniük a rosaceával küzdőknek. Erről a kellemetlen, látványos kipirosodással járó bőrbetegségről ugyanis tudni kell, hogy a bőrön élő atka és egy, vele szimbiózisban lévő baktérium okozza.

- Minden rosaceás bőr vizsgálatánál ki szokott derülni, hogy a bőrön szinte szó szerint fürtökben lógnak a szabad szemmel láthatatlan Dermodex folliculorum nevű atkák. Az atkák száma ráadásul az idősödéssel, illetve bőrsérülések - akár leégés - kapcsán is megnövekedhet. Az atka és az Oleronius bacillus szimbiózisban élnek egymással. A bacilus tulajdonképpen "elbújik" az atkán-atkában, és egyes kutatások szerint egy általa termelt molekula a rosacea betegség kiváltója - ismerteti Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa.

- Két lehetőség van tehát a rosacea oki kezelésére és megelőzésére: vagy a baktériumokat kell elpusztítani, vagy az arc bőrén élő Demodex-populációt kell kontrollálni. Ez utóbbiban tud segíteni a speciális kozmetikai kezelés.

Szabadon a szabadság alatt

Ha idejében bejelentkezünk a kozmetikushoz - nem feledkezve meg a szabadságolásokról -, kitisztíttathatjuk, tonizálhatjuk, trenírozhatjuk, megújíthatjuk a bőrt, vagyis felkészíthetjük a nyári kihívásokra. Ha a gondos kezelés után a felszabadított bőr szövetei több oxigénhez jutnak, kiküszöbölhetjük a nyári szenzitivitást és a nem kívánt reakciókat. A napozástól még inkább kipirosodó, rosaceás bőrt pedig szintén felkészíthetjük a terhelésre, és sokat tehetünk az állapotromlás megelőzéséért is.