Mindenki szép és üde arcra vágyik és ebben a smink a nők nagy segítségére van. Azonban előfordul, hogy valaki úgy festi magát, hogy sminkje nemhogy fiatalítja, hanem egyenesen öregíti. Vannak olyan szarvashibák, amik elkövetésénél még az is jobb lenne, ha az illető egyáltalán nem sminkelne. Természetesen a makeup trendek is változnak évről évre, ahogy a saját stílusunk is fejlődik, hiszen egyetlen nő sem sminkel ugyanúgy 30 évesen, mint középiskolás éveiben - írja a Bien.hu.
Összeszedtük azokat a smink-szokásokat, amiket sokan elkövetnek, ezzel plusz éveket varázsolva arcukra. Te el szoktad követni valamelyiket?

Túlszedett, éles szemöldök

A kilencvenes években a vékony szemöldök hódított és sokan jártak úgy, hogy az akkor túlszedett szemöldökük sajnos nem nőtt vissza. Pedig a túl vékony szemöldök bizony öregít, főleg akkor, ha vonalát túl élesre rajzoljuk. Ilyenkor könnyen olyan hatást érhetünk el, mintha gonoszkodó rajzfilmfigurák lennénk. A természetesebb hatású, de mégis dús szemöldök megrajzolásában segítségükre lehetnek a por-alapú termékek, amit kis ecsettel vihetünk fel. A korral szemöldökünk kicsit meg is ereszkedik, így érdemes úgy megrajzolni, mintha felfelé törő íve még mindig meglenne, ez optikailag ugyanis fiatalít.

Túl sok alapozó

Az alapozó – amint neve is mutatja – az egész smink alapja. Fontos tudni, hogy ahogy korosodunk, más termékeket és technikát kell használni. Amíg ugyanis Kylie Jenner megengedheti magának, hogy több rétegnyi alapozót, korrektort és kontúr-krémet vigyen fel az arcára, addig egy harminc feletti nőn ugyanez a smink ijesztően mutat. Ha túl sok alapozót használunk, a termék megáll a kis ráncokban, ezzel nem elfedve, hanem felnagyítva a bőr egyenetlenségeit. A sminkesek szerint a rosszul felvitt alapozónál még az is jobb, hogyha egyáltalán nem használunk alapozót. Idővel bőrünk egyre szárazabb lesz, így érdemes átállni arra, hogy kevesebb és könnyebb állagú alapozót kenünk magunkra. A túl sűrű terméket keverheted a hidratáló krémeddel, vagy elég lehet egy színezett nappali krém is. A túl sötét színű pirosítóval is vigyázzunk, mert öregít!

Eltúlzott kontúr

Az elmúlt években a kontúrozás valóságos forradalmat indított be a sminkelésben. Először még csak a sztárokon lehetett látni, de ma már a sarki közértben is kontúrozott arcú lányokba botlik az ember. Az összes nagy sminkmárka kijött kontúrpalettákkal és a nők kapkodják. Érthető, miért népszerű technika, hiszen ha jól csináljuk, csodás illúziót érhetünk el vele. Ha azonban túlzásba esünk, szörnyen mutathat rajtunk és erősen öregíthet. A kontúr ugyanis az arc csontszerkezetét hangsúlyozza ki, de ha ezt túlrajzoljuk, éppen az ellenkező hatást érjük el vele. A jó kontúr titka tehát az, hogy alaposan el kell dolgozni az arcon.

Highlighter mindenhol

Az egészséges, ragyogó arcbőr a fiatalság fő ismérve és kiváltsága. Egy kis fénylő hangsúlyozással azonban ma már bárkinek lehet szépen csillogó arca, de csak akkor, ha megfelelően viszi fel a highlightert. Az idősebbeknek pláne óvatosan kell bánnia ezzel a termékkel, hiszen ha szemöldökcsontjukra túl sok tündöklés kerül, az csak „lehúzza a szemet”, pedig a smink lényege pont a kor – és a gravitáció - elleni optikai küzdelem. A szakemberek azt ajánlják, hogy harminc felett csak a szemhéjunk közepére és az arccsontunk felső részére tegyünk highlightert, oda sem túl sokat és lehetőleg folyékony formátumút használjunk.

Az alsó szemhéj túlfestése

Ahogy idősödünk, annál kevesebb hangsúlyt kell fektetnünk az alsó szemhéjunkra festés céljából. Az alul kihúzott szem ugyanis a szemet kisebbnek mutatja, és mi arra törekszünk, hogy szemünk minél tisztább és nagyobb legyen. A szemceruzát felejtsük el, alulra csak barna, por alapú szemhéjfestéket használjunk nagyon vékonyan és inkább csak a szem külső sarkában. Szempillaspirált szintén nagyon spórolósan tegyünk az alsó pillákra, hiszen ez is nagyon lefelé húzza a szemet.