Korábbi kutatások eredményei szerint a brokkoli fogyasztása képes csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. Nem mindegy azonban, hogyan készítjük el - írja a Házipatika.com.
A keresztesvirágúak - úgy mint a brokkoli, a fodros kel, a káposzta és a karfiol - egy szulforafán nevű vegyület tartalmaznak, amely kutatások szerint védelmet nyújthat bizonyos ráktípusok kialakulása ellen. Maga a brokkoli is nagy mennyiségben tartalmazza ezt az anyagot, a brokkoli csírája azonban még gazdagabb forrás. A brokkoli három napos csírájának ugyanis akár tízszer, sőt százszor nagyobb szulforafántartalma lehet, mint egy érett brokkolifejnek.

Nem mindegy, hogy készítjük el

A University of Illinois tanulmánya szerint pedig ha az érett brokkolit brokkolicsírával kombináljuk, akkor gyakorlatilag megkétszerezhetjük a növény rákellenes hatását. Mindehhez azonban szükség van a növényben található, mirozináz nevű eznimre is, amely fokozza  szulforafán képződését és felszívódását.

Fontos azonban tudnunk, hogy a magas hőmérséklet hatására a mirozináz enzim megsemmisül, így a zöldség előnyös tulajdonságai sem tudnak érvényesülni. Egy tanulmány kimutatta, hogy már két perc mikrohullámú sütőben való melegítés vagy hét perces párolás elég ahhoz, hogy ez az enzim eltűnjön a növényből. Éppen ezért a szakemberek szerint a legjobbat akkor tesszük az egészségünkkel, ha a brokkolit csak minimálisan hőkezeljünk, például 2-3 percig pároljuk.

Kombináljuk!

Az is jó ötlet, ha a brokkolit más, szintén szulforafántartalmú növénnyel kombináljuk, mint például retekkel, rukkolával vagy mustárral, ugyanis ezzel is csak fokozzuk az egészségünkre gyakorolt pozitív hatását.