Amikor reggel felébredünk, és üres a gyomrunk, nagyon fontos, hogy néhány szabályt betartsunk azzal kapcsolatban, hogy ilyenkor mit eszünk vagy iszunk - írja a Házipatika.com.

Ne vegyünk be fájdalomcsillapítót

Az aszpirint vagy paracetamolt tartalmazó gyógyszereket jobb, ha nem vesszük be üres gyomorra, mert nemcsak a hatékonyságuk csökken, hanem komoly egészségügyi problémáink is lehetnek ebből. Ha valamiért mégsem tudunk enni, akkor csak kis mennyiséget vegyünk be, víz helyett pedig egy pohár tejet igyunk rá.

Ne igyunk kávét

Éhgyomorra kávézni szintén nem jó ötlet. Még a koffeinmentes változat is serkenti ugyanis a gyomorsav termelődését, ráadásul az éhgyomri kávézás csökkentheti a szervezetben a szerotonin szintjét, amitől egész nap rossz lehet a kedvünk.

Ne igyunk alkoholt

Üres gyomorra, éhgyomorra alkoholt fogyasztani nagy hiba, mert így sokkal gyorsabban szívódik fel a gyomor nyálkahártyáján keresztül. Ráadásul a lebomlása is lassul, így nem csak a veséknek, a szívünknek és a májunknak ártunk vele, de igen komoly és kellemetlen másnaposságra is számíthatunk.

Ne rágózzunk

Rágógumizás közben emésztőnedvek termelődnek, amelyek irritálhatják az üres gyomor nyálkahártyáját, és ez hosszú távon emésztőrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Érdekes adat, hogy kutatások szerint azok az emberek, akik sokat rágóznak, általában kevésbé táplálkoznak egészségesen, illetve sok gyorséttermi ételt fogyasztanak.

Ne írjunk bevásárlólistát

Se bevásárlólistát ne írjunk, se vásárolni ne menjünk üres gyomorral. Több kutatás is bizonyítja, hogy ilyenkor hajlamosabbak vagyunk több felesleges dolgot vásárolni,  sok mindenből nagyobb mennyiséget venni, mint amennyire szükségünk van, illetve egészségtelenebb ételekkel megpakolni a bevásárlókosarunkat.