Az
áfonya most számos szupermarketben és zöldségesnél elérhető, és érdemes
is belőle minél többet fogyasztani, ha tehetjük. Ennek a finom
gyümölcsnek ugyanis számos előnyös hatása van az egészségünkre, és tele
van hasznos vitaminokkal, illetve ásványi anyagokkal - írja a Házipatika.com.
Egy csészényi áfonyában több mint 28 gramm K-vitamin található, ami a napi szükségletünk csaknem negyede. Segít a véralvadásban, és fontos szerepet játszik a csontok egészségében is. Ugyanennyi áfonya a napi C-vitamin szükségletünk 16 százalékát is tartalmazza, így a szöveteket is segít erősen, egészségesen tartani, és támogatja az immunrendszert.
Az áfonyában E-vitamin is van, ami jót tesz az izmoknak, az idegeknek, a szív és azimmunrendszeregészségének, és persze a bőrünk, és a hajunk is megköszöni az extra bevitelét. A gyümölcs ezen kívül tartalmaz folsavat és B-vitaminokat is, ezért serkenti az anyagcserét, illetve az energiatermelést.
Az áfonya A-vitamint is tartalmaz, amelyet a szervezet béta-karotinná alakít, ami antioxidáns, illetve gyulladáscsökkentő hatású. Segít védeni a sejteket az oxidatív stressztől, és egyes kutatások szerint rákmegelőző hatása is van. A benne lévő hasznos anyagok sora itt még nem ér véget: kisebb mennyiségben, de tartalmaz vasat, káliumot, cinket, magnéziumot, foszfort és kalciumot is.
Egy csészényi áfonyában több mint 28 gramm K-vitamin található, ami a napi szükségletünk csaknem negyede. Segít a véralvadásban, és fontos szerepet játszik a csontok egészségében is. Ugyanennyi áfonya a napi C-vitamin szükségletünk 16 százalékát is tartalmazza, így a szöveteket is segít erősen, egészségesen tartani, és támogatja az immunrendszert.
Az áfonyában E-vitamin is van, ami jót tesz az izmoknak, az idegeknek, a szív és azimmunrendszeregészségének, és persze a bőrünk, és a hajunk is megköszöni az extra bevitelét. A gyümölcs ezen kívül tartalmaz folsavat és B-vitaminokat is, ezért serkenti az anyagcserét, illetve az energiatermelést.
Az áfonya A-vitamint is tartalmaz, amelyet a szervezet béta-karotinná alakít, ami antioxidáns, illetve gyulladáscsökkentő hatású. Segít védeni a sejteket az oxidatív stressztől, és egyes kutatások szerint rákmegelőző hatása is van. A benne lévő hasznos anyagok sora itt még nem ér véget: kisebb mennyiségben, de tartalmaz vasat, káliumot, cinket, magnéziumot, foszfort és kalciumot is.