Heti két és fél óra mérsékelt intenzitású testmozgással sokat tehetünk az Alzheimer-kór rizikójának csökkentése érdekében - derül ki egy friss amerikai tanulmány eredményeiből - írja a Házipatika.com.
Amerikai tudósok szerint jóval kisebb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata azoknál az időseknél, akik hetente 150 perc könnyű testmozgást végeznek. A tudományos munkát jegyző tudósok 317 olyan alanyt vontak be kutatásukba, akik családjában már előfordult a betegség: minden résztvevőnek legalább az egyik szülőjénél diagnosztizálták korábban ezt a kórt. Az alanyok 40 és 65 év közöttiek voltak, és a tudományos munka kezdetén még egyiküknél sem alakult ki a betegség.

Mennyi mozgás kell a megelőzéshez?

Első lépésként mindannyian kaptak egy biológiai, egészségügyi és életmód-faktorokat érintő értékelést. A kutatók többek között aktivitásukról is kérdezték alanyaikat, az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozott biomarkereket pedig az agyuk további vizsgálataival elemezték. Ezután 2-4 évente további értékelések készültek mindenkiről.

Amikor összehasonlították a 60 év alattiak és az idősebbek eredményeit, azt látták, hogy utóbbiak esetében romlanak a kognitív képességek, valamint növekszik azon biomarkerek aránya, amelyeket az idősebbeknél az Alzheimer-kórral kapcsolnak össze a szakemberek. Más volt viszont a helyzet azoknál az időseknél, akik a hét legalább 5 napján körülbelül 30 percet tudtak mozogni: náluk jelentősen kisebb mértékben jelentkeztek a fenti változások.

A kutatás tehát rámutat arra, hogy a középkor kései szakaszában járó, az Alzheimer-kór kialakulását tekintve fokozottan veszélyeztetett populáció aktívabb tagjainál kevesebb az életkorhoz köthető változás a betegség biomarkereit, a memóriát és a kognitív funkciókat illetően - ismertette a kutatócsoport egyik tagja, Dr. Ozioma Okonkwo.

Ez azt is bizonyítja, hogy az életmód jelentősen befolyásolni tudja azAlzheimer-kórkialakulásának kockázatát. A rendszeres, mérsékelt intenzitású mozgás például csökkentheti az öregedés és a genetika negatív hatásait.