A magas koleszterinszint számos komoly betegség kialakulásának esélyét megnövelheti a ráktól a szívbetegségig. Ugyanakkor jó hír, hogy megfelelő táplálkozással hatékonyan tudjuk csökkenteni a szervezetünkben a "rossz" koleszterin szintjét - írja a Házipatika.com.
Régóta tudható, hogy a koleszterinszint csökkentésére a legjobb módszer a növényi alapú étrend, több kutatás is igazolja, hogy beválik. A hasznos ételek listáján olyanok szerepelnek, mint a bab és a lencse, az alma, a narancs, a bogyós gyümölcsök, a zab, az árpa vagy a diófélék.

Mi a "Portfólió diéta"?

A Progress in Cardiovascular Diseas című szaklapnak jelent meg egy "Portfólió-diéta" nevű étrend leírása, amely akár 17 százalékkal is segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, emellett csökkenti a vérnyomást, a trigliceridszintet és a szívbetegségek kialakulásának esélyét is. A napi étrend 42 gramm diófélét, 20 gramm vízben oldódó rostot, 2 gramm növényi szterolt és 50 gramm növényi fehérjét ír elő.

Diófélékből a nyers, sótlan verziót érdemes választani. A mandula, brazil dió, kesudió, mogyoró, makadámia dió, fenyőmag, dió mind jót tesz a szív egészségének. A vízben oldódó rostok segítenek mozgásban tartani az emésztést, csökkenteni a koleszterinszintet, stabilizálni a szív egészségét.

Sok van belőlük a teljes kiőrlésű gabonafélékben, hüvelyesekben, diófélékben, olajos magokban és gyümölcsökben is.

A jótékony növényi szterolok

A növényi szterolok koleszterintípusú anyagok, amelyekből ha eleget fogyasztunk, érdekes módon segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet. A pisztáciában, a szezámolajban, a makadámdióban, az olívaolajban, a mandulavajban, az oregánóban és a kakukkfűben van belőle a legtöbb. Növényi fehérjékben a hüvelyesek a leggazdagabbak, emellett még az avokádóban, a kókuszban, a növényi tejekben is bőven van belőlük.