A
mikrohullámú sütőkkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények: van, aki
nagyszerű találmánynak tartja, mások szerint azonban kifejezetten káros
az egészségünkre, és senkinek nem lenne szabad használnia. Lássuk a
leggyakoribb tévhiteket! - írja a Házipatika.com.
A mikrohullámú sütő tönkreteszi a tápanyagokat
A sütőt ellenzők szerint a mikrohullámok visszafordíthatatlan
károsodásokat okoznak az ételeinkben és tönkreteszik, elpusztítják a
bennük található tápanyagokat. Dr. David Katz, a Yale University
szakembere szerint emiatt nem érdemes aggódni. Az ételek
tápanyagtartalmát szinte minden elkészítési eljárás (különösen a főzés,
sütés) befolyásolhatja, és vannak bizonyos tápanyagok, például a
C-vitamin, az omega-3 zsírsavak a bioflavonoidok, melyek érzékenyebbek a
hőre. Például a vízben történő főzés során a zöldségekből a tápanyagok a
főzővízbe kerülnek, melyet gyakran kiöntünk; mivel a mikrohullámú
sütőben gyakran kevesebb vizet használunk a pároláshoz, így még egy
kicsit több tápanyagot tudunk is megőrizni.
Minden edény ugyanolyan jól használható a mikrosütőben
A szakemberek szerint akkor járunk a legjobban, ha üveg-, kerámia-
vagy porcelánedényt használunk az ételeink melegítéséhez. A műanyagokból
ugyanis káros kemikáliák (például BPA és ftalátok) szivároghatnak át az
ételünkbe, ezekről a vegyületekről pedig bizonyították, hogy rossz
hatással vannak az egészségünkre. Egy 2011-es kutatás szerint még azok
az edények sem tökéletesen biztonságosak, melyeken az van feltüntetve,
hogy BPA-mentesek vagy hogy mikrohullámú sütőben is használhatóak.
A mikrohullámú sütőben bármilyen ételt elkészíthetünk
Ez tulajdonképpen igaz, de valójában a mikrohullámok nem hatolnak be
teljesen az élelmiszerek belsejébe, különösen a vastagabb darabok
esetében. Ez kifejezetten veszélyes lehet a nyers hús vagy a szárnyasok
esetében, melyeknél nagyobb azételmérgezésveszélye. Dr. Katz ezért azt
javasolja, hogy a mikrohullámú sütőt inkább csak az ételek
felmelegítésénél használjuk.
A mikrohullámok veszélyesek
A mikrohullámok tulajdonképpen elektromágneses hullámok, és ezek
melegítik fel az ételünket. Ezek a hullámok azonban nem azonosak
azokkal, melyeket a különböző daganatos betegségekkel állnak
összefüggésben. "A mikrohullámok mozgásba hozzák az ételek molekuláit,
és ez a mozgás generálja a melegítéshez szükséges hőt" - magyarázza dr.
Katz. Szintén nem igaz az, hogy ha a mikrohullámú sütő mellett állunk,
azzal növeljük a daganat kialakulásának esélyét. A mikrohullámok ugyanis
a készülék belsejében vannak, és ha ki is kerülhet onnan valamennyi, az
olyan minimális mennyiség, mely nem okozhat károsodásokat.