Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Káros vagy hasznos a mikrosütő?

A mikrohullámú sütőkkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények: van, aki nagyszerű találmánynak tartja, mások szerint azonban kifejezetten káros az egészségünkre, és senkinek nem lenne szabad használnia. Lássuk a leggyakoribb tévhiteket! - írja a Házipatika.com.

A mikrohullámú sütő tönkreteszi a tápanyagokat

A sütőt ellenzők szerint a mikrohullámok visszafordíthatatlan károsodásokat okoznak az ételeinkben és tönkreteszik, elpusztítják a bennük található tápanyagokat. Dr. David Katz, a Yale University szakembere szerint emiatt nem érdemes aggódni. Az ételek tápanyagtartalmát szinte minden elkészítési eljárás (különösen a főzés, sütés) befolyásolhatja, és vannak bizonyos tápanyagok, például a C-vitamin, az omega-3 zsírsavak a bioflavonoidok, melyek érzékenyebbek a hőre. Például a vízben történő főzés során a zöldségekből a tápanyagok a főzővízbe kerülnek, melyet gyakran kiöntünk; mivel a mikrohullámú sütőben gyakran kevesebb vizet használunk a pároláshoz, így még egy kicsit több tápanyagot tudunk is megőrizni.

Minden edény ugyanolyan jól használható a mikrosütőben

A szakemberek szerint akkor járunk a legjobban, ha üveg-, kerámia- vagy porcelánedényt használunk az ételeink melegítéséhez. A műanyagokból ugyanis káros kemikáliák (például BPA és ftalátok) szivároghatnak át az ételünkbe, ezekről a vegyületekről pedig bizonyították, hogy rossz hatással vannak az egészségünkre. Egy 2011-es kutatás szerint még azok az edények sem tökéletesen biztonságosak, melyeken az van feltüntetve, hogy BPA-mentesek vagy hogy mikrohullámú sütőben is használhatóak.

A mikrohullámú sütőben bármilyen ételt elkészíthetünk

Ez tulajdonképpen igaz, de valójában a mikrohullámok nem hatolnak be teljesen az élelmiszerek belsejébe, különösen a vastagabb darabok esetében. Ez kifejezetten veszélyes lehet a nyers hús vagy a szárnyasok esetében, melyeknél nagyobb azételmérgezésveszélye. Dr. Katz ezért azt javasolja, hogy a mikrohullámú sütőt inkább csak az ételek felmelegítésénél használjuk.

A mikrohullámok veszélyesek

A mikrohullámok tulajdonképpen elektromágneses hullámok, és ezek melegítik fel az ételünket. Ezek a hullámok azonban nem azonosak azokkal, melyeket a különböző daganatos betegségekkel állnak összefüggésben. "A mikrohullámok mozgásba hozzák az ételek molekuláit, és ez a mozgás generálja a melegítéshez szükséges hőt" - magyarázza dr. Katz. Szintén nem igaz az, hogy ha a mikrohullámú sütő mellett állunk, azzal növeljük a daganat kialakulásának esélyét. A mikrohullámok ugyanis a készülék belsejében vannak, és ha ki is kerülhet onnan valamennyi, az olyan minimális mennyiség, mely nem okozhat károsodásokat.

Nincsenek megjegyzések