A klímaváltozás erőteljes szorongást válthat ki, ami hosszabb távon káros lehet egészségünkre nézve. Ne várjuk ezt meg, tegyünk ellene! - írja a Házipatika.com.
A klímaváltozás miatt kialakuló szorongás, más néven ökoszorongás vagy klímaszorongás egyelőre nem szerepel a mentális betegségek listáján, azonban ugyanolyan tüneteket okoz, mint a szorongás: izzadni vagy szédülni kezdhetünk tőle, de felléphet álmatlanság vagy akár pánikroham is. A jelenség állandó stresszel is társulhat, ez pedig hosszú távon igen káros az egészségünkre nézve.

Mit tehetünk?

Szakemberek szerint a lényeg, hogy tegyünk valamit. Első lépésként jó ötlet lehet, ha tájékozódunk a témában. Ez egyesek szerint növelheti az aggodalmunkat, de szakértők szerint ebben az esetben is igaz a mondás, miszerint a tudás hatalom. Minél többet tudunk, annál inkább úgy érezhetjük, van erőnk néhány változást véghezvinni a saját életünkben.

Legyünk tisztában a környezetbarát alternatívákkal és alkalmazzuk is ezeket. Például autó helyett járhatunk néha biciklivel vagy tömegközlekedéssel, műanyag zacskók helyett használhatunk textilszatyrokat, csökkenthetjük otthonunkban az élelmiszerpazarlás mértékét, de sok mindent újrahasznosíthatunk és komposztálhatunk is.

Ezek a kis lépések nem állítják meg egyik napról a másikra a klímaváltozást, de hosszabb távon sokat jelentenek. Ezt tudatosítsuk magunkban, illetve kereshetünk olyan csoportokat is, amelyekhez csatlakozva mi is segíthetünk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy ideje változtatni. Ha a nap végén úgy érezzük, még mindig nem tudtunk megnyugodni, akkor jól jöhet a meditáció vagy a jóga - mindkettő oldja a szorongást és segít megnyugodni, ha nagyon magával ragadnának minket a klímaváltozással kapcsolatos félelmeink.