Nem olyan egyszerű ledolgozni egy tábla csokit.

Energiadús élelmiszereket fogyasztva nem is tűnik olyan soknak az 500 kalória. Egy alig 80 grammos tábla csoki, öt-hat evőkanál majonéz vagy egy nagy zacskó - mintegy 150 gramm - gumicukor bőven kitesz ennyit. 

Ha mégis becsúszik a diétás étrendbe ilyesmi, akkor sokan úgy gondolják, hogy egy kis mozgással könnyen korrigálni tudják a bevitt felesleget.

Kalóriaégetés sporttal

A mozgás a leghatékonyabb dolog, amivel egy jó étrendet kiegészíthetsz. Nemcsak a kalóriaégetésben segít, de, ha megfelelő sportot választasz, akkor az az anyagcserét is élénkíti, sőt, ahhoz is hozzájárul, hogy a fogyás során minél több zsírt, illetve minél kevesebb izmot adj le. Tévhit azonban, hogy, aki mozog, az bármit megehet. Az edzésbe fektetett kemény munka eredményét a helytelen táplálkozással a legkönnyebb elrontani. Megmutatjuk, hogy egy 75 kilós nő kalóriafelhasználásával számolva milyen nehéz egy tábla csokit ledolgozni!
A vízben végzett mozgás kifejezetten kíméli az ízületeket, ám az úszás kardiónak számít, így csak addig éget sok kalóriát, amíg végzed. Mell- vagy gyorsúszásban 40, pillangózva kicsit több mint 35 perc szükséges 500 kalória elégetéséhez.
A különböző harcművészetek vagy a boksz erőkifejtést és állóképességet is igényelnek, így igazán kemények az edzések, amihez jól jön egy fittebb kezdő fizikum. Alig 40 perc alatt eléghet 500 kalória.
Futással lassú tempóban 50 perc alatt végzel, ami komoly állóképességi edzést jelent. Nagy túlsúllyal azonban ez az ízületekre veszélyes lehet.
A biciklizés sokkal inkább ízületbarát, ám szintén állóképességi edzés. Lassú tempóban 70 perc, közepes sebességgel tekerve 50 perc ledolgozni 500 kalóriát.
Egy zumbaóra változatos, ráadásul szép mozgásra tanít. Ha mind az 50 percet keményen végigcsinálod, akkor meg is van az 500 kalória.
A tenisz kismértékben erősít, de főként az állóképességet fejleszti, miközben szórakoztat, sőt, a mozgáskoordinációt és a reakcióidőt is javítja. 55 perc alatt éget el 500 kalóriát, ám nagy túlsúllyal még kissé sérülésveszélyes.
A TRX-edzések sok-sok izomcsoportot keményen megdolgoztatnak, élénkítik az anyagcserét, utóégető hatásuk van, és formálják az alakot. Noha ez egy nem kifejezetten kalóriaégetésre koncentráló sport, ám így is nagyon hasznos része lehet a fogyásnak. 75 perc alatt lehetne ledolgozni 500 kalóriát, ám a legtöbb edzés ennél rövidebb.
Súlyzós edzésekkel 75-80 perc lenne elégetni 500 kalóriát. Az erősítő tréningek befejezése után azonban még hosszú ideig gyorsabban pörög az anyagcsere, ami magasabb kalóriafelhasználással jár, ráadásul ez a mozgás az egyik legerősebb alakformáló, izomépítő sport.
A jóga nem kifejezetten a kalóriaégetésre, fogyásra fókuszált sport. Noha erősítő, alakformáló hatású, a mozgástartomány bővítésére, az egyensúly és rugalmasság fejlesztésére kerül nagy hangsúly. Mintegy 100 perc jógázással égne el 500 kalória.