A gránátalma nem csupán egészséges, de segít megszabadulni a pluszkilóktól is.

A gránátalmát magas antioxidáns-tartalma miatt szupergyümölcsként tartják számon. A szupergyümölcsök - túl azon, hogy bővelkednek az említett antioxidánsokban - kiemelkedő tápértékkel bírnak, és mindezeknek köszönhetően csökkentik a különböző betegségek kialakulásának kockázatát.

A közelmúltban azonban a gránátalma eddig ismeretlen tulajdonságára is fény derült: szakemberek szerint csökkenti az éhségérzetet - írja a Daily Mail.

A gránátalma éhségcsökkentő hatása

Az edinburgh-i Margit Királynő Egyetem kutatói 29 önkéntes bevonásával végezték el azt a vizsgálatot, melynek során a kísérleti alanyok felének gránátalma-kivonatot adtak, a másik felének pedig placebót.

A vizsgálat három hete alatt a résztvevőknek - kérdőíves módszerrel - be kellett számolniuk éhségérzetükről, illetve az étkezés okozta elégedettségükről, és vizsgálták az általuk elfogyasztott táplálék mennyiségét is.

Kevesebbet ettek

A gránátalma-kivonatot fogyasztó csoport a vizsgálat ideje alatt 22%-kal kevesebbet evett, mint a placebót kapó. Előbbiek átlagos adagja 447 gramm tészta volt, utóbbiaké 574 gramm.
Kisebb mértékű éhség, nagyobb fokú elégedettség

Ráadásul a gránátalmát fogyasztó csoport tagjai kevésbé volt éhesek: az elemzések szerint 12%-kal csökkent az éhségérzetük a kontrollcsoportéhoz képest. Végül az étkezés okozta elégedettségükről is be kellett számolniuk a vizsgálatban résztvevőknek. A kérdőívek kiértékelése során a kutatók arra jutottak, hogy a gránátalma-kivonatot fogyasztó csoport számára az étkezések 15%-kal nagyobb elégedettséget nyújtottak - a kontrollcsoporttal összevetve.

Polifenolok a háttérben?

A kutatócsoport most további vizsgálatok elvégzését tervezi, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza a gránátalma által kiváltott fokozottabb jóllakottságérzést. Az egyik elmélet szerint a gyümölcs olyan polifenolokat tartalmaz, amelyek csökkentik az étvágyat.

A gránátalma további hatásai

Korábbi kutatások tanúbizonysága szerint a gránátalmalé csökkenti a vérnyomást, illetve segít leküzdeni a stresszt. Ezen kívül erős antioxidáns-tartalma miatt a Margit Királynő Egyetemen végzett vizsgálat vezetője, dr. Emad Al-Dujaili szerint biztosabb megoldást nyújt a szabadgyökök ellen, mint a vörösbor vagy a zöld tea. Végül a gránátalma az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét is csökkenti.