Szakértők szerint a keleti elixír a rákmegelőzés rendkívül hatékony eszköze lehet.

A hűvösebb napok beköszöntével egyre csábítóbb gondolatnak tűnik, hogy befészkeld magad a meleg szobába egy csésze forró teával. Bátran hódolj az ősszel érkező teaszenvedélynek, hiszen a meleg ital nemcsak finom, de egészséges is.

A zöld tea kevesebb csersavat és több jótékony hatóanyagot tartalmaz, mint fekete társa. A szív- és érrendszeri betegségek mellett a rákmegelőzés kiváló eszköze is lehet.

Hatékony rákmegelőző a szakértők szerint is

2010 januárjában egy amerikai rákkonferencián ismertették a szakemberek a Tajvanban végzett klinikai vizsgálatsorozatot. A kísérletben több mint 500 ember - 340 egészséges és 150 tüdőrákos - vett részt. A kutatások rámutattak, hogy azoknál a kísérleti alanyoknál, akik napi egy csésze zöld teát elfogyasztottak, csökkent a tüdőrák kockázata. Azon dohányosok, akik mellőzték a zöld teát, 12-szeres kockázattal számolhattak, ugyanakkor a zöld teát nem fogyasztó nemdohányosok körében is ötszörösére nőtt a rizikó.

A kutatók genetikai tényezőt is feltételeznek a kapott eredmény hátterében. Vizsgálataik szerint az úgynevezett IGF1 nevű gén egy bizonyos allélja komoly szerepet játszik abban, hogy a betegség ne alakuljon ki. Az ezzel az alléllal rendelkező vizsgálati alanyoknál a kutatók 66%-os kockázatcsökkenést mértek.

Miben rejlik a zöld tea ereje?

Polifenolok
A zöld tea gyógyhatását elsősorban a benne lévő polifenoloknak köszönheti. Ez az antioxidáns egyfelől hatékony a daganatos betegségek kialakulása ellen, másfelől a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében játszik jelentős szerepet. Megakadályozza az LDL-koleszterin érszűkítő hatását - gátolva ezzel a vérkeringési problémák kialakulását.

Jótékony hatású katekinek
Ezek a vegyületek csökkentik a véredényképződést, mely döntő jelentőségű a daganatok növekedésében - különösen a kezdeti stádiumban. Emellett egyes karcinogén anyagok szervezetre gyakorolt negatív hatását is visszaverik.

Így készítsd a zöld teát!

Egy grammnyi zöld teát áztass három percig a teáskannában, fél liter vízben, majd fogyaszd el egy órán belül. Fontos, hogy elegendő ideig legyen vízben a tea, ellenkező esetben nem ázik ki belőle a katekin. Napi egy-két csészével fogyassz belőle! A lefőzött zöld teát ne tedd el későbbre, mert néhány órán belül eltűnnek belőle az értékes polifenolok.

Jóból is megárt a sok!

Bár bizonyították a zöld tea rákmegelőző hatását, nem szabad literszámra innod. A benne található antioxidáns hatású polifenolok ugyanis csak kisebb dózisban fejtik ki áldásos hatásukat. A Torontói Egyetem munkatársa, Peter O’Brian kutatásai szerint a túlzásba vitt zöldteafogyasztás akár ártalmas is lehet.

Állatkísérletek során arra a következtetésre jutott, hogy a zöld teában lévő polifenolok nagyobb dózisban májbetegséghez vezethetnek. Épp ezért nem ajánlott napi egy-két csészénél többet fogyasztanod belőle.