Komoly betegségek is rejtőzhetnek a kézremegés hátterében. Derítsd ki, mit jelent a vészjelzés!

A remegő kéz egyáltalán nem természetes következménye az évek múlásának. Nemcsak mindennapi tevékenységedben gátol, de fontos figyelmeztető tünete lehet egyes betegségeknek. Fedezd fel az okokat, hogy a korai kezelés megelőzze a súlyosabb állapotot!

Túlpörgetett hormonok

Kézujjaid remegéséhez izzadás, hirtelen testsúlyvesztés, ingerlékenység és álmatlanság is társul? Ekkor jogos a gyanú, hogy pajzsmirigyed túlzott működése okozza a panaszokat. Az anyagcsere szabályozásáért felelős szerv az agyalapi mirigy szabályozása alatt áll. Ha a TSH nevű stimuláló hormon mennyisége meghaladja a normális értéket, az alapanyagcsere megemelkedik. Hiába fogyasztasz elegendő kalóriát, mégis nagyfokú fogyást tapasztalsz. Gyakori figyelmeztető jel az állandó hőemelkedés. Bőröd nyirkossá válik, nehezen viseled a meleget, és hasmenés is előfordulhat. Súlyosabb esetben szemgolyód kidülledhet, és a nyakadon jól látható pajzsmirigy-megnagyobbodás is kialakulhat.

Vérvizsgálat és ultrahang ad pontos választ, valóban ezzel a betegséggel kell-e szembenézned. Kevésbé komoly elváltozás esetén elegendő lehet a gyógyszeres terápia, ám előfordulhat, hogy a pajzsmirigy műtéti eltávolítására is sor kerül. A gyógyulás elősegítéséhez a megfelelő diéta is hozzájárul, amely energiában gazdag, könnyen emészthető táplálékokból áll. Figyelj a magas káliumtartalmú élelmiszerek fogyasztására, mint a banán, a mazsola és a burgonya.

Fokozatosan rombol, állítsd meg időben!
Ártalmatlan kézremegésnek gondolhatod a Parkinson-kór kezdeti tünetét. Előfordulhat, hogy eleinte más panasz nem is hívja fel rá a figyelmed. Majd egyre több jelzést tapasztalsz, melyek a betegség jellegzetes következményei.

A háttérben az idegsejtek és az izmok kapcsolatzavara áll. Ilyenkor az agy megfelelő területei hiába adnak parancsot a mozgásért, beszédért felelős szerveknek. Örökletes tényező is kiválthatja, de a pontos ok még ismeretlen.

A betegség jellemzője, hogy a kézfej, a kézujjak nyugalmi helyzetben is remegnek, ami csak alvás közben szűnik meg. Később a végtagok merevsége tapasztalható, a járás csoszogóvá válik, és nehezen tartható meg az egyensúly. A hát enyhén meggörnyed, és a kézírás alig olvasható. A beszéded mind kevésbé lesz érthető, a szavak elmosódnak.

Ha nem kezdődik meg időben a kezelés, a beteg hétköznapi feladatait sem tudja elvégezni. Bár a betegség tökéletesen nem gyógyítható, de a dopamin nevű ingerületátvivő anyagra ható gyógyszeres terápia megakadályozza az állapotromlást. A gyógytorna és a masszázs segít, hogy a mozgáskészség megmaradjon.

Uralkodó szorongás

Természetes jelenség, ha egy fontos esemény előtt feszültséget érzel. A generalizált szorongásnak nevezett betegség jellemzője azonban, hogy látszólag semmilyen valós ok nem áll az idegrendszeri tünetek hátterében.

Ha szorongásra hajlamos személyiség vagy, előbb-utóbb érthető magyarázat nélkül is folyamatos, kellemetlen panaszaid támadhatnak. A mások számára jelentéktelen problémákat is megoldhatatlannak érzed. Ekkor a félelmi és szorongásos reakciókért felelős vegetatív idegrendszer olyan üzenetet küld a szerveidnek, mintha veszély fenyegetne.

A kézremegés mellett tenyered is izzadhat, szívműködésed felgyorsul, izmaid megfeszülnek, és a torkodban gombócérzést tapasztalhatsz. Esténként nehezedre esik az elalvás, éjjel többször is felébredsz.

A háttérben nemcsak pszichés okok húzódhatnak meg, de az agy biokémiai eltérései is kiválthatják a folyamatos szorongást. A gamma-aminovajsav, röviden GABA nevű anyag felelős azért, hogy ne hatalmasodjanak el a feszültség tünetei a szervezetben. Ha szintje túlzottan alacsony, vagy a GABA-t érzékelő receptorok száma kevés, nagy az esély a generalizált szorongás kialakulására. A tünetek miatt a beteg egyre inkább megszakítja kapcsolatait a külvilággal, ez azonban tovább fokozza a panaszait.

Ha ilyen tüneteket észlelsz, feltétlenül fordulj szakemberhez, aki pszichoterápiával, esetleg gyógyszeres kezeléssel is segít. Enyhébb esetben gyógynövénykúra is elegendő lehet, ennek eldöntését azonban bízd az orvosra.

Olvasd el a tájékoztatót!

A váratlanul fellépő, nem szűnő kézremegést egyes gyógyszerek vagy vény nélkül kapható készítmények is kiválthatják.

Az antidepresszáns gyógyszerek jellemző mellékhatása a kézremegés, emellé szájszárazság, levertség, vagy épp ellenkezőleg, nyugtalanság is társulhat. Felesleges kétségbeesned, és saját elhatározásodból semmi esetre se hagyd abba a gyógyszer szedését! Két hét elteltével rendszerint minden kellemetlen panaszod megszűnik. A terápia befejezése is fokozatosságot igényel, mert ezek a szerek, ha hirtelen hagyják abba a szedésüket, szintén kiválthatnak kézremegést, szédülést.

Az asztma és allergia kezelésére alkalmas gyógyszereknek is felléphetnek hasonló hatásaik. Az adag csökkentéséről vagy egyéb, helyettesítő szer javasolásáról a kezelőorvos dönthet.

Legyél különösen óvatos, ha többféle panaszodra különböző gyógyszereket szedsz egy időben. Ez alól a természetes hatóanyagokat tartalmazó táplálékkiegészítők sem jelentenek kivételt.

Reszkető hiányok

Nem csak betegség, de fontos tápanyagok hiánya is okozhat kézremegést. Törekedj az egyensúly helyreállítására, mert hosszabb távon egészséged is veszélybe kerülhet.

Ha a remegés mellé feltűnő sápadtság, hajhullás, töredező körmök is társulnak és könnyebb testmozgás esetén is gyorsan kifulladsz, vashiányos vérszegénységre gyanakodhatsz. Vérvizsgálat során meggyőződhetsz róla, vajon ez az állapot okozza-e a tüneteket. Súlyosabb hiányt csak vastartalmú étrendkiegészítővel szüntethetsz meg. A szintetikus készítményekhez képest a növényi hatóanyagokat, például céklakivonatot tartalmazó tabletták eredményesebben felszívódnak, és így a vérképzéshez fontos folsavhoz is hozzájutsz.

Az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséért felelős B-vitaminok hiánya szintén kiválthatja a kézremegést. Különösen a B 2 vitamin, vagyis a riboflavin elegendő mennyiségére figyelj. Fogyassz teljes őrlésű lisztből készült pékárut, müzlit, búzacsírát! A sörélesztő tabletta is hatékony megoldást kínál.

A vércukorszint csökkenése esetén jellemző tünet a kézremegés. Emellett szédülés, gyengeség, izzadás is fellép. Ha hajlamos vagy a hirtelen vércukorszint-zuhanásra, zárd ki étrendedből a finomított termékeket, a fehér lisztből készült pékárut, az édességeket és a cukrozott gyümölcsleveket. A nyers zöldség és gyümölcs, a hüvelyesek és a hántolatlan gabonafélék segítenek megelőzni a panaszokat.