A hajhullásnak számos oka lehet - például az alábbiak miatt is ritkulhat hajkoronánk - írja a Házipatika.com.

Kockázatok és mellékhatások

Aki vérhígító készítményt, fogamzásgátló tablettát, anabolikus szteroidokat vagy arthritis, magas vérnyomás, illetve depresszió elleni készítményeket szed, és emellett tapasztal hajhullást, annak ajánlott átolvasni a betegtájékoztatóban a lehetséges mellékhatásokat. Könnyen lehet, hogy a hajhullás is ott szerepel majd.

Más betegségek

Több mint harmincféle betegség tünete lehet a hajhullás a PCOS-től a pajzsmirigyzavarokon, influenzán és egyéb fertőzéseken át az autoimmun betegségekig.

Szülés

A várandósság alatt a hormonok játéka miatt kicsit dúsabb lesz a nők hajkoronája, a kisbaba érkezése után viszont - ahogyan a hormonrendszer kezd visszaállni a rendes kerékvágásba - több hajszálnak kell búcsút mondaniuk. Ez a folyamat általában 3-6 hónapig tart.

Vashiány

Ha a hajhullás mellett azt tapasztaljuk, hogy sárgás színű vagy sápadt a bőrünk, töredezik a körmünk, fáradtabbnak és gyengébbnek érezzük magunkat, akkor gyanakodjunk vashiányra.

Stressz

Ha a megszokottnál is több stressz ér minket, azimmunrendszernéha önmaga ellen fordul, és megtámadhatja a hajhagymákat, illetve a szorongás és a fokozott nyugtalanság a hajnövekedést is lassíthatja.

Proteinhiány

Szintén lassítja a hajnövekedést, ha szervezetünk nem jut elég fehérjéhez. Két-három hónappal ezután a hajszálak elkezdenek kihullani. Ezt fehérjedús étkezéssel - például több tojás, hús, magvak, bab, halak fogyasztásával - előzhetjük meg.

A kevesebb több

Túl sok sampon, túl erős kefélés vagy fésülés, túl erős dörzsölés hajmosás után - ezek mind gyengítik, töredezettebbé és sérülékenyebbé teszik a hajat.

Szépítés, formázás

Mindennapos hajvasalás, szárítás, göndörítés, gyakori szőkítés, festés, lakkozás... ezek is mind gyengítik a hajat és fokozhatják a hajhullást.

Dohányzás

A cigarettázás a hajhagymáknak is megárt: csökkentheti a haj növekedését, és elősegítheti a hajhullást.

Menopauza

A változókorral járó hormonváltozások is okozhatnak fokozott hajhullást, de a folyamat fél év után általában magától normalizálódik.