Kedélybetegség esetén vannak olyan élelmiszerek, amelyeket jobb, ha nem fogyasztunk. Megeshet ugyanis, hogy rontanak az állapotunkon - írja a Házipatika.com.

A rodalewellness.com azokat az ételeket és italokat gyűjtötte össze, amelyek fogyasztása sem a szorongó, sem a depressziós beteg számára nem ajánlott.

Kávé

A benne található koffein stimuláns és pszichoaktív hatású, így a kávézók még inkább idegesnek, szorongónak érezhetik magukat, de émelygés,szédülésis jelentkezhet náluk. A kedélybetegek a reggeli kávé helyett fogyasszanak inkább gyógyteát, esetleg zöld turmixot.

Mesterséges és finomított cukrok

A túlzásba vitt cukorfogyasztás, pontosabban a cukorsokk hangulatváltozásokat, szívritmuszavart, koncentrációs zavarokat és szédülést okozhat - hasonlóan egy kezdődő szorongásos vagy pánikroham tüneteihez.

Glutén

A szorongásos betegségekben szenvedők állapotán sokat ronthat a gluténfogyasztás, továbbá kutatások azt is igazolták, hogy a gluténérzékenyeknél és a cöliákiában szenvedő betegeknél gyakrabban alakul ki szorongás, depresszió vagy valamilyen hangulatzavar.

Alkohol

Egy-egy pohár bor beleférhet, de a komolyabb mértékű alkoholfogyasztás felerősítheti a szorongásos tüneteket, mivel negatívan hat a szerotonintermelődésre. Emellett túlérzékennyé teheti az idegrendszert, felemeli a szívverést és csökkenti a vércukorszintet.

Szénsavas üdítők

Ezekben az italokban sok az aszpartám, amely blokkolja az agyban a szerotonin termelődését, ezen kívül fejfájást, álmatlanságot és hangulatingadozásokat is okozhat, ami csak még nehezebbé teszi a kedélybetegségben szenvedők életét.

Olajban sült ételek

Kalóriadúsak, a tápértékük viszont igen alacsony. Hizlalnak, ártanak a szívnek, felemelik a vérnyomást, nem beszélve arról, hogy több kutatás is talált összefüggést az ilyen ételek és a szorongásos betegségek kialakulása között.