Az akné rengeteg fiatal, sőt felnőtt életét megkeseríti. Az okok közt számos közismert és kevésbé ismert tényezőt lehet beazonosítani - írja a Házipatika.com.

A pattanásosság - bár csak esztétikai probléma - jelentősége messze túlmutat a külsődleges jegyeken. Egyes tanulmányok szerint a zavaró bőrhibák akár a depresszió kialakulásához is hozzájárulhatnak. Ez teljesen érthető is, különösen, ha a szépséghibák éppen az arcot érintik. Mielőtt azonban különböző csodaszerekhez folyamodnánk, érdemes szakemberrel feltérképezni, pontosan mi okozza a pattanásokat. A leggyakoribb tényezőket Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere vette számba.

Túl sok cukor, tejtermék

Amerikai kutatások szerint a tejtermékekben és a magas glikémiás indexű élelmiszerekben gazdag étrend növeli a pattanások kialakulásának esélyét. Fogyasszunk minél kevesebb cukrot, együnk sok friss gyümölcsöt és zöldséget!

Nem megfelelő arctisztítás

A napi kétszeri finom arcmosás jót tesz a pattanásos arcnak. Nem szabad túlzásba vinni, túl gyakran vagy túl erős arcradírral dörzsölni, ajánlott gyengéd arcmosó készítményt, langyos vizet használni.

Otthoni, szakszerűtlen nyomkodás

A nem megfelelően kivitelezett, nem steril nyomkodás legfőbb veszélye, hogy mélyebbre viszi a gyulladást, ami további romlást, pirosodást, a kiürülés útjának elzáródását és hegesedést eredményezhet.

Az arc, a pattanások piszkálása

Nagy önfegyelmet igényel, de fontos lenne, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük, fogjuk meg. A kezet és a körmöket mindig tisztán kell tartani rendszeres szappanos kézmosással, sőt ajánlatos rövidre manikűrözni a körmöket. A bőrünkhöz rendszeresen hozzáérő tárgyakat, például a telefont, a sálat, a szemüveget, a napszemüveget is érdemes rendszeresen megtisztítani.

Műszálas ruhadarabok

Ha a pattanások a ruhával fedett területeken jelentkeznek, például a háton, a mellkason, a vállon, akkor ajánlatos jól szellőző, nem műszálas ruhadarabokat viselni.

Nem megfelelően eltávolított smink

Nagyon fontos, hogy esténként mindenféle sminket maradéktalanul távolítsunk el szakértő által ajánlott, bőrtípusnak megfelelő termékekkel. Ajánlatos kifejezetten aknés, pattanásos, mitesszeres bőrre kifejlesztett termékeket használni.

Ritka hajmosás

Gyakori, kíméletes hajmosás ajánlott, és érdemes távol tartani a hajat az arctól.

Kevés idő a szabad levegőn

A pattanásoknak jót tehet, ha a déli órák kivételével jó időben, fürdőruhában a szabadban tartózkodunk, de vannak, akiknél a napsütés ronthat az állapoton - ezt egyéni tapasztalatok alapján lehet eldönteni. Azt is figyelembe kell venni, hogy bizonyos gyógyszerek,gyógynövényekfényérzékennyé tehetnek.

Kapkodó borotválkozás

Férfiaknál különösen fontos, hogy óvatosan borotválkozzanak. Még a borotvahab felvitele előtt ajánlatos meleg, szappanos vízzel felpuhítani a bőrt, és igen finoman bánni a borotvával.

Hormonális változások

Serdülőkorban a hormonális változások hatására megnő a faggyútermelődés, a zsírosabb bőr pórusai pedig könnyebben eltömődnek: részben ez is okozza ebben a korban a bőrhibák megjelenését. Szintén a hormonális változások okozhatnak pattanásokat amenstruációkörnyékén és a változókor idején is. Komolyabb panasz esetén gyógyszeres kezelés ajánlott: számos lokális készítmény áll rendelkezésre, súlyosabb akné esetén pedig belsőleg adhatóak: antibiotikumok, antiandrogén fogamzásgátlók és retinoidok - erről azonban kizárólag bőrgyógyász dönthet.

Elszaporodott bőratkák

A bőratka egy szabad szemmel nem látható élősködő, amely a szőrtüszőkben él, és faggyúval táplálkozik. Egyre több bizonyíték támasztja alá, milyen fontos szerepet játszik a pattanások kialakulásában. Peterman Krisztina szerint nem lehetetlen megszabadulni tőlük, de kitartó, több hónapos odafigyelésre van hozzá szükség. Az egyes atkák életciklusa ugyan mindössze 14-28 nap, ám mivel igen gyorsan szaporodnak, folyamatos utánpótlásuk biztosított.

Ezt az állapotot speciális atkaszűréssel lehet beazonosítani, és a bőrflóra helyreállítását célzó kozmetikai kezeléssel, speciális hatóanyagokkal lehet megszüntetni. A kezelés során gyakorlatilag ellehetetlenítik az atkák életét. Annak érdekében, hogy megelőzzük a panaszok kiújulását, egy teljes kúrát érdemes végigcsinálni, amely megközelítőleg három hónapot vesz igénybe.