Két hormon szintjének meghatározásával megbecsülhető a prosztatarák kialakulásának kockázata - állítják brit kutatók. A felfedezés a jövőben segítséget nyújthat a kórkép korai felismeréséhez - írja a Házipatika.com.

A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de negyvenéves kor felett bárkinél, bármikor megjelenhet. Éppen ezért negyven év felett ajánlott évenként részt venni prosztatavizsgálaton, időben felismerve ugyanis a betegség rendszerint jól kezelhető. Kulcskérdés tehát, hogy miként lehet a lehető leghamarabb és legegyszerűbben felfedezni a problémát.

E célra találtak új módszert az Oxfordi Egyetem kutatói. Több mint 200 ezer férfi vizsgálati adatait elemezve rájöttek, hogy azoknál a férfiaknál, akiknek a vérében magasabb a szabad tesztoszteron és az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) szintje, nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak prosztatarákot. Mindezek alapján leszűkítették a kört 9 ezer alanyra, akiktől másodjára is vérmintát vettek, hogy megfigyelhessék az említett hormonok szintjének természetes ingadozásait.

Az átlagosan 6-7 évig tartó nyomon követés ideje alatt a csoporton belül 5412 prosztatarákos megbetegedés, valamint 296 haláleset történt. Az így kapott adatok alapján a kutatócsapat kimutatta, hogy az IGF-1 koncentrációjának 5 nanomol/literrel történő emelkedése 9 százalékkal, a szabad tesztoszteron szintjének 50 pikomol/literrel történő emelkedése 10 százalékkal fokozza a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

Eredményeiket a kutatók a brit Nemzeti Rákkutatási Intézet (NCRI) idei konferenciáján mutatták be. Hangsúlyozták, ezek olyan konkrét, vérmintából mérhető adatok, amelyek az egyéb klasszikus, de nemigen mérhető kockázati tényezőkkel együtt, mint az idősebb kor, az etnikai hovatartozás vagy a betegség családi anamnézise, könnyebbé tehetik a betegség időben történő felismerését.