A sarok fájdalom leggyakoribb oka a plantar fascitis (a plantaris fascia gyulladásos betegsége). Ez a betegség nagyon gyakori. Különböző saroktáji panaszokkal nagyon sokszor találkoznak azok, akik gyakran futnak vagy táncolnak. Mind a női, mind a férfi sportolók között hasonló az előfordulási aránya a betegségnek.

Aligha meglepő a nagy sérülésszám, ha belegondolunk, hogy a sarokcsontnak és a plantaris fasciának együttesen, a testsúly 3x-osának megfelelő erőt kell elviselnie minden földetéréskor.

Mi a sarok legsérülékenyebb része és mitől okozhat fájdalmat?

A plantaris fascia egy nagyon erős kötőszövetes lemez, amely összeköti a sarokcsont talpi részét az ujjakkal és nagyon nagy szerepe van a lábfej hosszanti boltozat megtartásában. Fájdalmat akkor érzel, amikor ez a lemez a hosszantartó és/vagy elégtelen külső hatások miatt begyullad. A hosszantartó gyulladás következményeként a kötőszövetes lemez a sarokcsonthoz való tapadásánál megvastagszik és elcsontosodhat, végső esetben, elszakadhat.

Milyen tünetei vannak annak, ha a plantaris fascia begyullad?

A legnyilvánvalóbb tünete a talpi az éles fájdalom, amikor lépsz és a sarkadra helyeződik a testsúlyod. További tünetek:

➤ A fájdalom legerősebb reggel, amikor kikelsz az ágyból, de jobb lesz néhány perc séta után.
➤ A fájdalom rosszabbodik folyamatos állás közben.
➤ A fájdalom fokozatosan alakul ki és válik az idő elteltével egyre elviselhetetlenebbé járás közben.
➤ Fáj a talpad és a sarkad, ha kinyújtod a lábadat.
➤ Fáj, amikor megnyomod a sarkad oldalát.

Mitől fájhat a sarok?

A leggyakoribb okok a rossz futócipő használat és a rossz futótechnika. Emellett a lapos talp, a magas boltozatú láb, a rugalmatlan vagy sérült Achilles ín mindegyike rizikófaktorként szerepel a plantaris fascia nagyobb feszülése miatt. Ne feledkezz meg a libikóka elvről, miszerint a plantaris fascia és az Achilles ín egy libikókát alkot aminek a feltámaszkodási pontja a sarokcsont. A libikóka érzékeny egyensúlya a gyengébbik oldalon sérül.  Ezt még ronthatja a túlsúly, ami főleg hölgyeknél veszélyes, akik szülés utáni túlsúlyuktól akarnak megszabadulni futással.

Természetesen más faktorok is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában ilyen, lehet a láb túlzott befelé fordulása, a fokozatosságot nem követő heti kilométerszám ugrásszerű növelése a futás során, a sok gyorsító edzés és a futópálya borításának változása. Az út ugyanazon oldalán történő futás a láb befelé fordulásának növekedése miatt számítható okozati tényezőnek. Nem szabad elfelejtkezni a nők esetében a magas sarkú cipő egész napos viselése után a lapos futócipő okozta változásról!

Mit fog csinálni veled az orvos?

Ha sarokfájdalom miatt felkeresed az orvost és benne felmerül a talpi fascitis gyanúja, meg fogja kérdezni, hogy milyen tevékenységeket csináltál mostanában, milyen lábbelit hordasz és hogy mit és hogyan szoktál sportolni. Az orvos meg fogja vizsgálni a lábad, megnyomkodja majd az érzékeny területet. Ha nem biztos abban az orvos, hogy gyulladás okozza a problémáidat, meg fogja röntgeneztetni az lábadat, hogy kizárja a csonttörés, vagy repedés gyanúját. Ritka esetben, ha a sarok fájdalom nem reagál a szokásos kezelésre, az orvos elrendelheti a lábad MRI vizsgálatát. Jó hír azonban, hogy a talpi fascitis általában elmúlik pár hónap elteltével és csak egyszerű otthoni kezelést igényel.