A fürdőszoba az egyik "legkórokozóbarátabb" helyiség a lakásban, így az ott elkövetett higiéniai hibáknak könnyen saját egészségünk láthatja kárát. Mutatjuk, mire fontos odafigyelni - írja a Házipatika.com.

Borotváljuk az intim területet

A fanszőrzet amellett, hogy védi az intim területet a nemkívánatos kórokozóktól, olyan feromonokat hordoz, amelyek vonzóvá tesznek minket az ellenkező nem számára. Eltávolításával könnyebben kaphatunk el különféle fertőzéseket, és ha nem megfelelő módszert alkalmazunk, vagy nem figyelünk oda a higiéniára, akár súlyos sérüléseket is okozhatunk magunknak.

Fürdőrózsát használunk

Bár fürdőrózsával kellemes mosakodni, ráadásul esztétikusan is néz ki, ellene szól, hogy rendkívül könnyen megtelepszenek rajta a baktériumok. A folyamatot csak gyorsítja a párás fürdőszobai közeg, illetve magának a fürdőrózsának a nedvessége. Minél tovább használjuk, annál fertőzésveszélyesebb, így ha semmiképpen sem akarunk lemondani róla, minimum 3-4 hetente cseréljük le.

Nem megfelelő módon tároljuk a fogkefét

Bármilyen rendszeresen is takarítjuk, a fürdőszoba soha nem lesz a lakás legtisztább pontja - a helyzeten pedig csak ront, ha egyben van a vécével. A fogkefét különösen "szeretik" a kórokozók, amelyek a szájüregen keresztül a szervezetünkbe is bejuthatnak, így célszerű egy zárt szekrényben tartani az eszközt, és 1-2 havonta lecserélni.

Mindig viszünk magunkkal valamit a vécére

Kutatások szerint az emberek 90 százaléka visz be magával a vécére valamilyen elektronikai eszközt, könyvet, újságot stb., hogy az ott eltöltött idő alatt se unatkozzon. Ez azonban óriási hiba, a vécé lehúzásakor kiáradó kórokozók ugyanis könnyen megtelepedhetnek rajtuk. Gondoljunk csak bele: a kezünket ugyan (jobb esetben) megmossuk, de a bevitt dolgokat biztosan nem, így potenciális hordozók lesznek.

Törölközővel szárítjuk az arcunkat

Különösen a problémás bőrűeknek nem ajánlják a szakemberek, hogy törölközőt használjanak arcuk megszárítására. A törölköző, ha nem cserélik rendszeresen, a fürdőrózsához hasonlóan igazi baktériumteleppé válhat, így fokozhatja a problémákat, emellett érdes anyaga felsértheti a gyulladt bőrt. Válasszunk puha, kímélő arctörlőt, vagy ha mindenáron a törölköző mellett szeretnék maradni, csak gyengéden itassuk fel vele a nedvességet, és amilyen gyakran lehet, cseréljük le tisztára.

Lehúzás előtt nem hajtjuk le a vécé tetejét

Ahogy felállunk a vécéről, a legtöbben automatikusan le is húzzuk, anélkül, hogy előtte lehajtanánk a tetejét. Pedig elképzelni is rossz, mennyi kórokozó szabadulhat ki így a kagylóból, és kerülhet rá a fürdőszobában lévő tárgyakra. Szerencse, hogy egy egyszerű mozdulattal jelentősen csökkenthetjük a kockázatot.