Egy friss kutatás szerint azoknál a nőknél, akik rendszeresen festetik vagy kémiai szerekkel egyenesíttetik a hajukat, nagyobb valószínűséggel alakul ki mellrák - írja a Házipatika.com.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet szakértői legfrissebb kutatásukban arra a megállapításra jutottak, hogy magasabb a mellrák kockázata azoknál a nőknél, akik rendszeresen használnak tartós hajfestéket és/vagy kémiai hajegyenesítő szereket. Minderről az International Journal of Cancer című szaklapban számoltak be 2019 decemberében.

Ez a legújabb, de természetesen nem az egyetlen tanulmány, amely a lehetséges kapcsolatot vizsgálja a betegség és a kémiai hatóanyagot tartalmazó hajápolószerek között. A korábbi kutatások változó eredményeket hoztak. Az intézet mostani vizsgálatában közel 47 ezer nő adatait vették górcső alá, akiknek a "Sister Study" (nővér tanulmány) csoportba kerülésekor még nem volt mellrákja, de testvéreik közül legalább egynél kialakult a betegség.

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy azok a nők, akik a csoportba kerülésük előtti évben rendszeresen használtak tartós hajfestéket, 9 százalékkal nagyobb arányban lettek emlődaganatosak, mint a nők, akik nem tartós festéket vagy hajszínezőt használtak, esetleg egyiket sem. Utóbbiaknál nem vagy csak minimálisan emelkedett a kockázat.

Akár 45 százalékkal nagyobb veszély

A legnagyobb meglepetést azonban kétségkívül az okozta, hogy az afro-amerikai populációnál az emlőrák kialakulásának kockázata 45 százalékkal volt nagyobb, szemben a fehér bőrű nők 7 százalékával. A tanulmány készítői szerint ez azért lehetséges, mert a nekik készült termékek más típusú kemikáliákat tartalmaznak és sokkal gyakrabban is használják a fekete bőrű nők ezeket a szereket, főképp hajuk eltérő szerkezetéből adódóan. A gyakoriság pedig csak tovább növeli a kockázatot.

"A kutatók már régóta vizsgálják a rák és a hajfestékek közötti kapcsolatot, ám eddig az eredmények következetlenek voltak" - mondta a mostani tanulmány vezető szerzője, Alexandra White. Hozzátette, vizsgálatukban ők arra jutottak, hogy látható az összefüggés a hajfestés és a mellrák kockázatának növekedése között, ez ráadásul az afro-amerikai nők esetében fokozottabb, főképp mert ők gyakoribb felhasználók. A kémiai hajkiegyensítő termékeknél is megtalálták ugyanezt az összefüggést. Ráadásul ezeket is gyakrabban használják a fekete bőrű nők.

Továbbra sem lehet azt állítani, hogy a hajfestés okoz rákot

A kutatók ugyan találtak összefüggést a hajfestés és az emlődaganat kialakulásának kockázata között, de nem azt állapították meg, hogy a tartós hajfestékek rákot okoznak. Egy ilyen kijelentéshez ugyanis még további és más típusú kutatások is kellenek. Ráadásul ezt az eredményt a korábbi vizsgálatokkal is kontextusba kell helyezni. Azok ugyanis változó eredményeket hoztak: néhány kimutatta a lehetséges kapcsolatot, míg voltak, amelyek nem. Ez tehát azt jelenti, hogy továbbra sem lehet egyértelműen kimondani, hogy van összefüggés a tartós hajfestés és a mellrák között.

Az új tanulmány társszerzője, Dale Sandler erről így nyilatkozott: "nagyon sokféle hatásnak vagyunk kitéve nap mint nap, ami potenciálisan hozzájárulhat a mellrák kialakulásához, ezért valószínűtlen, hogy egyetlen tényező önmagában lenne a felelős egy nő rizikófaktorainak növekedéséért". Tehát korai még ebből egyértelmű következtetéseket levonni, az azonban nem árthat, ha a hölgyek, akik szeretnék a kockázatot csökkenteni, lemondanak a tartós festésről.

Ezekkel is csökkenthetjük a kockázatot

Az Amerikai Rák Társaság azt tanácsolja a nőknek, ha csökkenteni szeretnék a mellrák kialakulásának kockázatát, akkor legelőször is az életmódjukat változtassák meg. Az egészséges testsúly elérése és megtartása ugyanis az egyik legfontosabb tényező, mivel a túlsúlyos, főképp a klimax során elhízó nőknél sokkal nagyobb a veszélye a mellrák kialakulásának. Tornázzunk rendszeresen - tanácsolják, hangsúlyozva: a fizikai aktivitás - főképp a menopauzás hölgyeknél - határozottan csökkenti a kockázatot.

Mindezek mellett az alkohol negatív hatására figyelmeztetnek, amiből már egy kicsi is növelheti az emlőrák kialakulásának rizikóját. A hormonpótló gyógyszerekre is hasonló figyelmeztetést fogalmaztak meg. Ajánlásuk szerint a posztmenopauzás tünetek enyhítésére alkalmazott ösztrogén- és progeszteronpótló készítményekből a lehető legkisebb dózist érdemes alkalmazni, valamint a lehető legrövidebb ideig érdemes csak szedni.