Életmódunk is jelentős szerepet játszik az aranyér kialakulásában, és bár sok esetben nincs lehetőségünk a változtatásra, egy kis odafigyeléssel azért még sokat tehetünk a probléma megelőzése érdekében - írja a Házipatika.com.

Melyik munkák hajlamosítanak aranyérre?

Az ülő életmód kedvez az aranyér kialakulásának, mert nő a végbél környéki vénákban a nyomás, ami hozzájárul a tünetek kiújulásához, rosszabbodásához, főleg, ha ez fokozott székletvisszatartás utáni szorulással párosul. Ám az erőlködés, a nehéz súlyok emelése miatt a fizikai munkások között is rengeteg az aranyeres panasz. Amikor az ember nyakán duzzadnak az erek, akkor természetesen lent is duzzadnak, és minél nagyobb ott a nyomás, annál kevésbé tud ellenállni az egészséges szövet a feszülésnek: megnyúlik, így kialakul azaranyér- magyarázza Dr. Bánfalvi Péter proktológus, sebész.

Majd kiemeli: "a fúvós hangszeren játszóknál is jelen van az állandó hasi nyomás, ami az alhasra is ráterjed, megduzzasztja az aranyereket. A többség általában tudja, mitől alakult ki az aranyere, ha tudna változtatni, valószínű, hogy megtenné. Ezért az esetek nagy részében felesleges lenne azt kérni, hogy az érintett ne végezze az adott munkát, hogy a fizikai munkás menjen el mérnöknek.

Sportolóknál többféle probléma is kialakulhat, különféle sportok különböző problémákra hajlamosítanak. Az emelő sportoknál, ahol a megerőltetés fokozottabb, aranyér alakul ki, futóknál, focistáknál, kerékpározóknál a végbélrepedés és az aranyér is gyakran előfordulhat" - fűzi hozzá a szakember.

A mozgás fontos az aranyér kezelésében

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen a megelőzés, a panaszok hatékony kezelése szempontjából. Hosszú ideig tartó állással vagy üléssel járó munka esetén érdemes egy kis járkálással, mozgással javítani a vénás keringést, a vér elfolyását, ami csökkenti a vénákra nehezedő nyomást. A hosszan tartó ülőmunka hatására károsodhat a gátizomzat. A medencefenék izomzatát alulról érő, több órán át tartó nyomás már fiatal korban kellemetlen intim panaszokat okozhat. Ám bizonyos mozgásformák, például a futás és a kerékpározás sem kedvez ezen izomcsoportnak.

A medencefenék izomzata a hasüregi szerveket hivatott rugalmas gumikötélként a helyén tartani, ugyanakkor a jól működő záróizom visszatartja a vizeletet, székletet.

Futás közben például a nagyfokú ütődések hatására ez a "gumikötelekből" fonott kosár feszessé, rugalmatlanná válhat, vagy ernyedten megnyúlik, ami a kismedencei szervek megereszkedéséhez vezet. Ilyenkor jönnek elő a széklet- és vizelettartási nehézségek, de mindez szexuális, szülési problémákat is okozhat, ezért elengedhetetlen a medencefenék- és záróizomzat megfelelő edzése is - hangsúlyozza Dr. Bánfalvi Péter.

Az intim torna mindenkinek hasznára válhat

Meg kell tanulni helyesen vezérelni, kontrollálni a lenti izmokat. Az intim tornát érdemes minél előbb elkezdeni, lehetőleg még mielőtt a probléma kialakulna. Nem az a cél, hogy rettentően erős medencefenék-izomzatot fejlesszünk, csupán hogy megtanuljuk megfelelően vezérelni és használni a záróizmot. A megfelelően végezett intim tornának mellékhatásai nincsenek, mindezekért ajánlom mindenkinek, fiatalabb és idősebb korosztálynak egyaránt - emeli ki a proktológus.

Bár a mozgás nagyon fontos végbélpanaszok esetén, ne a futás vagy a biciklizés legyen az első sport, amelyet kipróbálunk. Ez ugyanis sokszor az addig csak alig előforduló problémák fellángolásához vezethet. Szerencsére több dolgot is tehetünk. A legkézenfekvőbb váltás a futás helyett a séta vagy az úszás lehet, a kerékpárt pedig lecserélhetjük egy ízületileg vezetett mozgásra, az ellipszistrénerre.