Számos fiatal edzés előtt hajt fel egy-egy energiaitalt, úgy gondolván, hogy segít még inkább felpörögni - írja a Házipatika.com.

Egy tanulmány eredményei viszont azt sugallják, hogy szívünk nem tud gyorsabban működni ezektől a cukros, koffeindús italoktól, sőt épp ellenkezőleg: megnehezítik a szív munkáját. Többet kell ugyanis dolgoznia, miközben kevesebb oxigénhez jut - méghozzá az energiaitalok erekre gyakorolt hatása miatt. A fent említett publikáció 44 egészséges, nemdohányzó, húszas éveikben járó orvostanhallgató részvételével készült. Az alanyokat arra kérték, igyanak meg fejenként 710 ml energiaitalt, majd egy ultrahangos vizsgálati módszerrel megnézték, milyen hatással van ez az erek belső rétegét alkotó endothel sejtekre.

Az erek összehúzódását okozzák

A sejtek működését az energiaital-fogyasztás előtt is megvizsgálták, illetve nemcsak közvetlenül az elkortyolás után, hanem 90 perccel később is. Utóbbinál a kutatók azt látták, hogy az erek belső átmérője drámaian lecsökkent az első (az energiaital fogyasztása előtti) méréshez képest. Hogy miért? A tudósok véleménye szerint valószínűleg ezeknek az italoknak az összetevői okozzák az erek összehúzódását, mint például a cukor, a koffein, a taurin, illetve egyéb növényi alapanyagok.

Eltérő vélemények

A gyártók szerint az energiaitalok fogyasztása teljesen biztonságos, más szakemberek szerint pedig a fenti tanulmány csak az akut hatásokat vizsgálta, ezért nem tekinthető bizonyítéknak arra nézve, hogy az energiaitalok rendszeres fogyasztása ártana a szív- és érrendszernek. Egy tudós azt is kiemelte, hogy a cukornak és egyéb stimulánsoknak ezzel együtt sincs bizonyítottan jó hatásuk a szervezetre. Ez a szakember sem javasolja az energiaitalok rendszeres fogyasztását, hanem inkább azt ajánlja, ha fáradtabbnak érezzük magunkat, éljünk más frissítő módszerekkel - például álljunk fel az íróasztalunk mögül, és mozogjunk egy kicsit.

Kiknek nem ajánlják az energiaitalok fogyasztását?

A fenti tanulmányt jegyző kutatók vezetője szerint a rendszeres energiaital-fogyasztás bizonyos emberek számára kifejezetten nem ajánlott. "Ezek az italok nem valók 18 év alattiaknak, továbbá várandósoknak, szoptató anyukáknak, koffeinérzékenyeknek, szívbetegeknek, illetve azoknak sem, akik egyéb stimuláló- vagy koffeinalapú szereket fogyasztanak" - tette hozzá a szakember.